Tetka Saveta

Čitavog života POGREŠNO ODMRZAVAMO MESO I RIZIKUJEMO DA SE OTRUJEMO! Evo šta mu se dešava kada stoji u vodi!

Prilikom zamrzavanja ali i odmrzavanja hrane posebno mesa potrebno je pridržavati se pravila kako ne bismo doveli u opasnost sopstveni organizam.

31.08.2022 10:00

Čitavog života POGREŠNO ODMRZAVAMO MESO I RIZIKUJEMO DA SE OTRUJEMO! Evo šta mu se dešava kada stoji u vodi!
Foto: Shutterstock

Čuvanje hrane u zamrzivaču dobar je način da uvek pri ruci imate potrebne namirnice za pripremu obroka. Malo ljudi zna da praktično sve može da se zamrze - od mesa, preko mleka i mlečnih proizvoda, voća, povrća, pa čak i krompira, ali pod uslovom da je pre toga skuvan.

Kako je objasnila stručnjak za hranu i uštedu energije, Kejt Hol, prilikom zamrzavanja, ali i bezbednog odmrzavanja hrane iz zamrzivača, neophodno je pratiti određena pravila.

Pixabay.com

majonez i ostale vrste soseva ne mogu da se čuvaju u zamrzivaču jer gube svojstva i ukus

Zamrzavati sve osim majoneza

Kako je objasnila Holova, pravilno čuvanje zamrznute hrane je od ključnog značaja kako bi se zadržali svi nutrienti. Međutim, još važnije je pravilno odmrzavanje.

- Mleko i mlečni proizvodi mogu da se zamrznu, ali će se kod njih odvojiti voda, pa ljudi kad ih odmrznu misle da su se pokvarili. A zapravo se mast odvojila od vode i dovoljno je dobro promešati pa da se sve spoji. Praktično sve može da se zamrzne i po mom mišljenju jedino treba izbegavati zamrzavanje majoneza, kao i raznih soseva, zato što je praktično nemoguće sačuvati ih u zamrzivaču, a da ne izgube prvobitni ukus, svojstva i teksturu - objasnila je ona.

Većina domaćica u zamrzivaču najčešće čuva smrznuto voće, povrće i meso. 

pexels.com

Meso nikako ne odmrzavajte na sobnoj temperaturi 

Rešena dilema

Domaćice su najčešće u dilemi koji je najbezbedniji, ali i najbrži način da se odmrzne meso iz zamrzivača. Holova rešava i tu dilemu.

- Nakon što meso izvadite iz zamrzivača najbezbednija opcija jeste da ga stavite u činiju i pokrijete krpom na dno frižidera kako bi se postepeno otapalo. Ako žurite i potrebno vam je brzo odmrzavanje mesa, moja preporuka je da ga stavite u dodatnu plastičnu kesu i potopite u hladnu vodu. Ukoliko je u pitanju veće parče mesa, vodu treba menjati na svakih 30 minuta dok se u potpunosti ne otopi - posavetovala je Kejt, naglasivši da bi u suprotnom moglo da dođe do kvarenja, što nikako nije dobro za stomak.   

Ona ne preporučuje odmrzavanje mesa na sobnoj temperaturi jer postoji mogućnost da hrana pokupi bakterije iz spoljne sredine što može dovesti do zdravstvenih problema, pa čak i trovanja hranom.

- Postoje namirnice kao što je povrće koje je bolje ne odmrzavati pre pripreme, a kuvanje obično ne traje duže od kuvanja svežeg povrća - naglasila je ona.  

BONUS VIDEO:

Komentari (0)