Tetka Saveta

10 saveta za UŠTEDU NA NAMIRNICAMA: Trikovi zlata vredni!

U vreme kad je hrana sve skuplja, iz dana u dan svaki savet kako da uštedite prilikom kupovine i pametno raspolažete sa namirnicama zlata vredi

27.07.2022 19:00

10 saveta za UŠTEDU NA NAMIRNICAMA: Trikovi zlata vredni!
Foto: Shuttestock

Većina ljudi u našoj zemlji najviše novca daje na kupovinu namirnica. Hrana je sve skuplja pa svaki savet kako da uštedite je dobro došao. Ušteda para je moguća prilikom kupovine ali i pametnog raspolaganja sa već kupljenim namirnicama kako bi vam što duže potrajale.

Srećna republika donosi 10 saveta za uštedu na namirnicama.

 

1. Planiranje kupovine

Pre odlaska u supermarket obavezno isplanirajte kupovinu na osnovu obroka koje ćete pripremati. Proverite šta vam je ostalo od namirnica u frižideru ili u ostavi kako ne biste kupovali ono što već imate.

U supermarket nikako nemojte ići gladni jer ćete kupiti i ono što vam ne treba. Voće i povrće kupujte na meru jer je prilično jeftinije od onog upakovanog. Osim toga, kupićete tačno onoliko koliko vam je potrebno. Prilikom kupovine striktno se držite napravljenog spiska i ne podležite mamiparama, posebno čokoladicama koje stoje pored kase dok čekate u redu. One i jesu tu postavljene da bi vam izmamile više novca iz novčanika.

2. Proverite datume

Prilikom kupovine konzervi i ostalih upakovanih proizvoda obavezno proverite rok trajanja. Vodite računa o značenju datuma na oznakama „upotrebiti do” što znači da je hrana (meso ili riba) sigurna za konzumiranje do navedenog datuma, dok oznaka „najbolje upotrebiti do” označava datum do kojeg proizvod zadržava očekivani kvalitet. Mnogi prehrambeni proizvodi sigurni su za jelo do čak i ukoliko su pred istek roka, a tada su često i upola jeftiniji. Naravno, pod uslovom da taj proizvod zaista planirate da upotrebite u narednih nekoliko dana.

Foto: Shutterstock

Redovno čistite frižider posebno od leda kako bi vam bolje radio a hrana duže ostala sveža

3. Odredite budžet

Za svaku kupovinu odredite okvirni budžet i toga se držite. Naravno, ne možete poneti novca baš tačno u dinar, ali svakako nemojte trošiti više nego što vam je potrebno za tu kupovinu.

4. Čistite frižider

S vremena na vreme, proverite da li vam frižider radi kako treba. Ukoliko je podešen na optimalnu temperaturu namirnice će vam potrajati i ostati sveže. Bar jednom mesečno očistite frižider, bacite ostatke hrane i skinite nakupljeni led. Ne samo što će aparat bolje raditi i hladiti hranu već će trošiti i manje struje što je dodatna ušteda.

5. Način čuvanja

Na svakom upakovanom proizvodu jasno je istaknuto na koji način se čuva. Pridržavajte se uputstva na ambalaži kako bi vam hrana što duše ostala sveža.

food in the refrigerator storage

6. Rotirajte hranu

Kad se vratite iz prodavnice i započnete slaganje namirnica najsvežije stavite na dno, a pre njih one koje ste ranije kupili kako biste ih što pre potrošili. Na ovaj način ćete izbeći da vam se hrana nepotrebno skuplja u frižideru i stoji više nego što je potrebno jer ćete morati na kraju da je bacite.

7. Pravite manje porcije

Koliko puta vam se dogodilo da vi i vaši ukućani, posebno deca, ne pojedete sve iz tanjira i ta hrana završi u kanti za đubre. Da biste izbegli bespotrebno rasipanje i bacanje hrane, jednostavno smanjite porcije i količinu hrane koju pripremate.

8. Iskoristite ostatke

Umesto da ostatke hrane bacite u đubre, iskoristite ih sutradan za ručak, kao dodatak novom jelu. Od prezrelog voća napravite sok ili pitu, dok povrće možete iskoristiti za čorbu. Hleb koji nije svež, ali je još jestiv, možete da upotrebite za tost ili prženice.

9. Zamrznite ostatke

Višak skuvane hrane nemojte bacati već rasporedite u manje posude i zamrznite. Dobro će vam doći kad ne budete imali vremena da kuvate ručak, već ih izvadite i podgrejte. U zamrzivaču može da se čuva i višak hleba koji ne gubi na kvalitetu i ukusu. Dovoljno je izvaditi ga nekoliko sati pre obroka da se odmrzne. Ako vam se ukus ne dopadne ubacite ga na kratko u toster i biće svež i hrskav.

10. Đubrivo od ostataka

Koliko god se trudite da ne bacate hranu gotovo je nemoguće da to u potpunosti izbegnete. Zašto onda u jednoj posudi ne biste skupljali ostatke voća i povrća, ljuske je koje ostaju nakon čišćenja krompira i šargarepe. Na ovaj način žete imati kompost i prirodno đubrivo za vaše cveće koje će vam biti zahvalno.

BONUS VIDEO:

 

Komentari (0)