Tetka Saveta

ZAUVEK OTKLONITE NEPRIJATNE MIRISE IZ DOMA! Čišćenje mašine za veš, frižidera i kompjutera je ključno, a ovi TRIKOVI će vam sačuvati i vreme i novac!

Svesni ste da je vaš dom spreman za veliko prolećno spremanje pa evo nekoliko saveta kako da taj posao, koji može da potraje i nekoliko dana, završite na što jednostavniji način, a da vaše stvari odišu svežinom i mirisom.

01.05.2022 14:00

ZAUVEK OTKLONITE NEPRIJATNE MIRISE IZ DOMA! Čišćenje mašine za veš, frižidera i kompjutera je ključno, a ovi TRIKOVI će vam sačuvati i vreme i novac!
Pixabay.com

Kako dani postaju duži i sunčani, primetićete prašinu i prljavštinu koju niste mogli da vidite tokom zime.

Otprilike na svakih šest meseci trebalo bi da odvojite malo vremena da očistite svoj dom. Idealno vreme za taj posao je pre prolećnog čišćenja. Sakupite sve stare, neželjene ili oštećene predmete poput odeće, posteljine, knjiga, igračaka i ukrasa i rešite ih se na neki način - bilo bacanjem, bilo poklanjanjem ili reciklažom.  

Takođe, kako dani postaju topliji, popakujte svoju zimsku odeću, glomazne kapute, jakne i debelu ćebad u vakuum kese i sklonite ih do sledeće zime. Vaš ormar će to ceniti, ali ćete se i vi mnogo bolje osećati, kao uostalom i ostatak stvari koje će "prodisati" i neće poprimiti neprijatan ustajali miris. 

Pixabay.com

Veliko spremanje kuće

Pre nego što se zaglavite u čišćenju, uverite se da imate sva sredstva kojima ćete to i uraditi. Osnove uključuju čvrste gumene rukavice, krpe, sunđere, četke, izbeljivač, čistače za sve namene, lak za nameštaj i staklo, kese za smeće i papirne ubruse.

Uvek čistite od plafona do poda. Prvo pospremanje garderobe i nepotrebnih stvari, zatim brisanje prašine i na kraju usisavanje, pa brisanje podova. To jednostavno ima smisla jer će brisanje viših površina isprljati pod. Takođe, jedno nepisano pravilo je i da sačekate oblačan dan da operete prozore jer direktna sunčeva svetlost može prebrzo da ih osuši, ostavljajući ružne linije i tragove za sobom.

Na svu sreću, duge prolećne večeri su savršene za detaljnio čišćenje, a portal Srećna Republika vam donosi najbolje savete koji će vam pomoći da sve blista.

Čišćenje veš mašine

shutterstock.com

Mašina za pranje veša

Ukoliko je i iz vašeg bubnja krenuo da se širi ne baš prijatan miris, trk do kuhinje po belo alkoholno sirće i sodu bikarbonu. Neophodna je čitava flaša sirćeta i velika kesa sode bikarbone od 500 grama. Pola flaše sirćeta sipajte u pregradu za omekšivač, a pregradu za prašak napunite sodom bikarbonom. Ostatak sirćeta i sode sipajte direktno u bubanj.  

Uključite mašinu da radi na program za iskuvavanje, dakle na najjačoj temperaturi od 90 stepeni i ostavite je da odradi ciklus pranja do kraja. Kada završi sa radom, obrišite staklo, gumu i bubanj krpom od mikrofibera i dezinfikujte te delove alkoholom.

Savet je da ostavite vratanca otvorena nekoliko sati nakon pranja kako bi miris sirćeta ispario. Postupak bi trebalo da ponavljate jednom mesečno.

Mašina za pranje sudova

tiktok/printscreen-mama_mila_

Limun kao najefikasniji kod mašine za pranje sudova

Budući da su mašine za pranje sudova u stanju da odmene svaku prosečnu domaćicu, one naporno čiste sudove pa nije ni čudo što se s vremena na vreme i same zaprljaju.

Mi vam donosimo trik koji će vas oduševiti! Tajnu nam je otkrila Tiktokerka Šantel Mila, koja na svom profilu deli izuzetno korisne trikove za održavanje doma. Njena caka je u tome što iskorišćene kriške ili polovine limuna nakon ceđenja ubaci na gornju policu sudo-mašine i uključi je na redovan ciklus pranja.

Rezultati ovog jednostavnog procesa su zadivljujući budući da limunska kiselina otapa kamenac, uklanja neprijatne mirise iz mašine i otklanja površinski sloj masti. Tako će posuđe iz mašine izaći blistavo, čisto i božanstveno mirisno.

Blogerka je preporučila korišćenje isključivo isceđenih komada limuna bez semenki i to iz dva razloga. Prvi je da semenke mogu da se zaglave u odvodu mašine i da dovedu do kvara, a drugi to što limunska kiselina u prevelikim količinama može da ošteti gumu na mašini. To se, takođe,n e preporučuje stalno već samo povremeno, kako kiselost ne bi nagrizala i oštetila osetljive delove aparata.

Njen video je izazvao oduševljenje korisnika TikToka, koji su joj se zahvaljivali na genijalnom triku. 

Da blista frižider

pexels.com

Čišćenje frižidera

Često su nam frižideri pretrpani hranom, a nekoj je možda i prošao rok. Pojedina hrana, takođe, ima jake mirise koji se mešaju sa drugim jakim mirisima. Rezultat svega je da se iz frižidera širi neugodan miris.

Ono što prvo morate da uradite jeste da izbacite svu hranu koja odavno nije za upotrebu, a potom temeljno očistite frižider. Naš savet je da ga prebrišete toplom vodom u koju ste dodali malo alkoholnog sirćeta. Biće vam potrebno: manja tegla, 2 šoljice sode bikarbone, 20-30 kapi eteričnog ulja limuna, narandže ili grejpa.

Sodu bikarbonu sipajte u teglu i postepeno dodajte kap po kap eteričnog ulja. Dobro promešajte kako bi se sastojci sjedinili. Potom otvorenu teglu stavite u frižider. Jednom do dva puta nedeljno, promešajte sadržaj kako bi se miris citrusa otpustio. Tako napravljen miris do tri meseca može da stoji u frižideru, a potom napravite nov, budući da je ovaj već izvetreo.

Fioke frižidera: Uklonite ih i potopite u sudoperu na 15 minuta i to u vruću vodu s deterdžentom. Ocedite ih, unutrašnjost pospite sodom bikarbonom i obrišite sunđerom. Ako se još osećaju, koristite prastari trik - obrišite fioke krpom umočenom u nerazređeni sok od paradajza, isperite toplom vodom i osušite.

Uklanjanje prljavštine s kompjutera

Pixabay

Očistite i kompjuter

Pravilo broj 1. je da zaboravite na hemikalije. Kompjuteri su veoma osetljivi i najbolje ih je očistiti isključivo sredstvima namenjenim za to i mekanom krpom.

Pod poklopcem desk-top računara može se skupiti dosta prašine ili dlaka ukoliko imate kućnog ljubimca. Upravo to može zaustaviti sistem hlađenja i dovesti do trajnog pregrejavanja celog kompjutera. Zato bi trebalo na svakih šest meseci očistiti računar od prašine i dlaka. Ako se odlučite da očistite i unutrašnjost samog računara, biće vam potreban šrafciger za rastavljanje uređaja, četkice za teško dostupna mesta, gumice, gumene rukavice i usisivač.

Ali budite veoma pažljivi jer ako napravite neku grešku pri rastavljanju i sastavljanju, to može biti kobno po vaš računar.

Čisti kuhinjski aparati

pexels.com

Kuhinjski aparati su idealni za skrivanje prljavštine

Vaš aparat za vafle je prepun zagorelog testa, a noževi su vam svi zarđali?

Da biste izbacili zapečeno testo, prekrijte četvrtasti kraj štapića za jelo krpom za sudove i nežno protrljajte između žlebova. Ako aparat ima metalne ploče, stavite mokar papirni ubrus sa sapunicom između rešetki i ostavite da odstoji preko noći. Zatim istrljajte mekom četkicom za zube i dobro isperite. Redovno održavanje je lako - sve što treba da uradite nakon svake upotrebe je da aparat na brzinu prebrišete suvom krpom.

Maska za telefon

Pixabay

Očistite i masku za telefon

Svi znaju da nema ništa ružnije od novog telefona koji čuvate u dotrajaloj ili prljavoj maski. Iako mnogi odlažu da je bace ili barem očiste masku, postoje i oni koji traže razna rešenja, ne bi li produžili vek zaštitnom aksesoaru za telefone. 

Pre nego što se uhvatite za telefon i skinete masku pa je bacite u smeće, razmislite jeste li pokušavali da je spasite na neki način?

U prethodno zatvorenoj sudoperi stavite masku i na nju nanesite pastu za zube, deterdžent za suđe, malo soli i alkoholnog sirćeta. Napravite penu od tih sastojaka dolivajući vodu u sudoperu.

Ostavite da maska odstoji 15-ak minuta u vodi, a zatim je izvadite. Bićete i više nego zadovoljni rezultatima pranja.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)