Tetka Saveta

TRUDNOĆA I DEZINFEKCIONA SREDSTVA - NE, NIKAKO! Evo koje hemikalije su najopasnije za plod!

Tokom trudnoće vodite računa da neke od najagresivnijih sredstava za čišćenje ili izbegnete, ili razblažite vodom, dok su soda bikarbona, sirće i limun najbolja preporuka

25.04.2022 11:00

TRUDNOĆA I DEZINFEKCIONA SREDSTVA - NE, NIKAKO! Evo koje hemikalije su najopasnije za plod!
Pixabay.com

Održavanje higijene kuće je nešto što je neophodno baš poput održavanja lične higijene. Ipak koliko god je moguće, bar tokom perioda trudnoće, poželjno je da vas neko kao buduću mamu odmeni. Savet je i da koristite sredstva na billjnoj i prirodnoj bazi.

Sve znamo koliko nas opterećuje čišćenje doma i zato uvek unapred planiramo koji dan ćemo odvojiti za ne toliko primamljive kućne poslove.

Pixabay.com

Oprez prilikom čišćenja

Iz tog razloga je i cena čišćenja po satu drastično skočila u poslednje vreme, pa u proseku za tu uslugu u Beogradu morati izdvojiti i do 500 dinara po satu.

Međutim, ni to možda nije previše kada su u pitanju trudnice i činjenica da njih neko definitivno mora da odmeni i to ne samo zbog teških fizičkih poslova i zamaranja, već i zbog činjenice da su mnoge hemikalije, koje se koriste za dezinfekciju kuće i kupatila, izuzetno opasne. 

Oprezno čistite

Skorija istraživanja dovela su do zaključka da su pojedina sredstva za čišćenje čak štetna i po plod tokom trudnoće, pa je neophodan poseban oprez. 

- Opasnost postoji iz razloga što smo tokom čišćenja ditektno izloženi štetnim hemikalijama - zaključak je studije. 

pexels.com

Trudice su dodatno ugrožene

Iz tog razloga je neophodno da se obavezno koriste zaštitne rukavice, koje se savetuju kako trudnicama, tako i svima koji koriste dezinfikaciona sredstva.

Prvi razlog je što štetne hemikalije kroz kožu mogu da prođu u telo i direktno ugroze plod. Druga stvar je što ova sredstva isparavaju, i mogu da smetaju i svima onima koji imaju respiratorne probleme i astmu, kao i alergije, dok su trudnice posebno osetljiva kategorija.

- Dezinfekciona sredstva koje se koriste u kućnoj upotrebi, mogu da budu izuzetno štetna ukoliko se ne koriste na pravi način. Ona tako ukoliko se adekvatno ne razblaže, mogu direktno da ugroze plod. Takođe u kasnijim trimestrima trudnoće mogu da dovedu do pojave astme i ekcema kod novorođenčadi - upozoravaju stručnjaci.

Sprovedeno istraživanje

Ispitivanja koje je sprovela organizacija "Occupational & Environmental Medicine", a koje je preneo britanski "The Sun", pokazala su da je na hijade trudnica bilo izloženo agresivnim sredstvima za čišćenje.

- Kod mama koje su koristile jaka hemijska sredstva, pogotovo ona za ribanje tolateta i wc šolje pokazalo se da su imale promene na plodu. Kod njihovih beba je, naime, uočena češća pojava astme i ekcema i to u značajnijoj meri nego kod onih trudnica koje to nisu koristile - naveli su stručnjaci koji su učestvovali u istraživanju.

Pixabay.com

Razblažite jaka sredstva vodom

Sredstva koja su se masovno primenjivala tokom KOVID-19 pandemije, poput domestosa i varikine, i ostalih izbeljivača, su dokazano štetna, zato što sadrže jedinjenje natrijum hipohlorit.

Ova sredstva iako daju odličan antibakterijski efekat, upravo zbog ovih jedinjenja, preagresivna su za korišćenje tokom trudnoće.

- Mi smo se dogovorili da se razblaženim hipohloritom čiste hodnici na fakultetu tri puta nedeljno. Na dva decilitra domestosa, što je jedna čaša od jogurta, treba da se doda pet litara vode i tako dobijete rastvor. Koncetrovani domestos je dobar za čišćenje sanitarija, ali nikako se ne preporučuje da se nerazblažen koristi za čišćenje podova u kupatilu i na ostalim pločicama, dok laminat i parket mogu značajnije da oštete - ranije je za medije izjavila profesorka Tehnološko-metalurškog fakulteta Nevenka Rajić.

shutterstock.com

Uvek vodite rauna

Ukoliko ovoliko oštećuju parket, može tek da se zamisli kakav je uticaj nerazblaženog domestosa, kojim bi u kontakt dolazile trudnice.

S druge strane na 10 mililitara varikine dodaje se litar vode, i nikako se ne savetuje da se koristi nerazblažena.

Uvek koristite alternativu

Mnoga sredstva za ubijanje insekata, poput mrava, sredstva za čišćenje rerne ili odmašćivači, takođe ne bi trebalo da se nađu u rukama buduće majke, jer svi ti proizvodi imaju veoma toksična isparavanja.

Ako imate problema sa mravima i insektima, pokušajte da pronađete prirodniju i manje štetnu zamenu, kao što su krede protiv mrava ili lepljive trake za muve.

Pixabay.com

Koristite običan deterdžent za prozore

Što se tiče sredstava za čišćenje prozora, i ona imaju neprijatne mirise za koje je opšte poznato da isparavaju, tako da trudnice nikako ne treba da ih udišu.

Ni upotreba farbi za kosu se ne preporučuje zbog štetnosti amonijaka, tako da birajte one koje ga nemaju, a pravi izbor u trudnoći je upravo kana, koja se sada osim u crvenoj, može naći i u braon i crnoj boji.

Soda bikarbona, limun i sirće najefikasniji

Najbolje je da umesto jakih dezinfikacionih sredstava, koristite ona na prirodnoj bazi, tako nećete naškoditi ni sebi, a ni bebi.

Kad je u pitanju čišćenje rerne, pokušajte da je izribate mešavinom sode bikarbone, limuna i sirćeta.

Soda bikarbona je odlična u čišćenju, dok krupna so u kombinacijom sa limunom, odmašćuje i tvrdokorne mrlje na šerpama.

Pixabay

Alternativa iz kuhinje

Sirćetom i vodom pak možete najbolje da očiste frižider.

Što se tiče prozora i kupatila, savetuje se da se koristi običan deterdžent za pranje sudova, pomešan sa vodom, baš kao što su naše bake nekada radile, dok nisu postojala jaka sredstva za brisanje prozora sa raspršivačem. Ponavljamo da uz sve to ne zaboravite zaštitne rukavice.

Kao svakodnevno dezinfikaciono sredstvo i dalje je najbolji alkohol, koji takođe možete da razblažite sa vodom.

Mislite na svoje zdravlje i zdravlje svoga budućeg deteta.

Ukoliko imate nekoga da vas odmeni, bilo to bio partner, mama ili sestra, zamolite ih da vam uskoče u pomoć, bar dok ovo dragoceno biće nosite u sebi.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)