Tetka Saveta

OVO JE JEDINI PRAVILAN NAČIN ZA PRANJE JAGODA: Prepune su pesticida i otrova - neće vam biti dobro kad vidite šta sve možemo da pojedemo!

Pratite ova tri koraka i nećete pogrešiti - prvi je posebno važan i u njemu svi greše.

Slika Autora
bySrečna Republika

20.05.2025 07:30

OVO JE JEDINI PRAVILAN NAČIN ZA PRANJE JAGODA: Prepune su pesticida i otrova - neće vam biti dobro kad vidite šta sve možemo da pojedemo!
Valeriia Hres/Shutterstock

Jagode su među najomiljenijim prolećnim i letnjim voćem – slatke, sočne i mirisne, savršene su same, u desertima, smutijima... Međutim, pre nego što za njima posegnete, važno je znati kako ih pravilno oprati i zašto je to nužno za zdravlje.

Zašto jagode treba pažljivo oprati

Jagode rastu nisko pri tlu i često se prskaju pesticidima kako bi bile zaštićene od štetočina, plesni i kvarenja. Osim toga, tokom transporta i pakovanja dolaze u dodir s različitim površinama i rukama. Upravo zato se ubrajaju među voće koje se nalazi na vrhu liste po količini pesticida.

Neoprane jagode mogu da sadrže ostatke pesticida, bakterije, pa čak i jajašca parazita. Iako nisu nužno opasne ako pojedete jednu-dve neoprane, redovno konzumiranje nepranog voća, posebno kod dece i osetljivijih osoba, nosi određene zdravstvene rizike.

Kako ih pravilno oprati

Da biste uklonili što više nečistoća sa jagoda, ali i sačuvali njihov ukus i teksturu, pratite sledeće korake.

1. Ne uklanjajte peteljke pre pranja. Ako ih skinete, jagode će upiti više vode i postati vodenaste. Stavite jagode u veliku činiju i napunite je hladnom vodom. Lagano ih promešajte rukom i pustite da stoje 5 do 10 minuta. U vodu možete dodati kašičicu sirćeta ili sode bikarbone - to pomaže u uklanjanju dodatnih nečistoća i bakterija.

osonmez2/Shutterstock

Jagode pre konzumiranja dolaze u dodir s mnogim površinama i rukama

2. Nakon potapanja, jagode pažljivo isperite pod mlazom hladne vode. Stavite ih na čistu krpu ili papirnati ubrus da se osuše. Tek tada im uklonite peteljke i pripremite ih za konzumaciju.

3. Nemojte prati jagode unapred ako nećete odmah da ih konzumirate - brže će se pokvariti. Ako kupujete domaće ili eko jagode, i dalje ih perite zbog mogućih tragova zemlje i bakterija. Jagode koje su mekane, smežurane ili imaju tamne mrlje najbolje je odmah odstraniti.

BONUS VIDEO: 

Komentari (0)