Verovatno ste se barem jednom u životu zaustavili ispred tezge na pijaci i zapitali se da li je paradajz koji je pred vama prskan ili nije. Međutim, umesto da odluku temeljite isključivo na poverenju u prodavca, koji najčešće tvrde da je njihovo povrće domaće, pa samim tim i navodno netretirano pesticidima, donosimo vam nekoliko korisnih saveta kako da prepoznate prirodno uzgojen paradajz.
Najbolji način da utvrdite da li ova vrsta ukusnog povrća sadrži pesticide jeste da jedan plod isečete i pogledate unutrašnjost. Paradajz tretiran hemikalijama često ima žućkaste pruge i žuti deo u sredini ploda, što će vam sigurno, kada budete shvatili, izazvati mučninu. Ko zna koliko smo upravo takvih paradajza pojeli tokom života...
Međutim, možda ste pomislili da ukoliko je prisustvo pesticida moguće primetiti tek nakon sečenja ploda, to otežava posao jer svakako morate kupiti takav paradajz. Ipak, postoje i spoljašnji znaci koji vam mogu ukazati na to da otrova ima. Naime, ako su svi paradajzi jednake veličine, savršeno glatki i gotovo identični - to nikako nije dobar signal. Takođe, izbegavajte i prethodno pakovano voće i povrće jer ono najčešće potiče iz intenzivne proizvodnje u kojoj se koriste veće količine pesticida i drugih hemikalija.
S druge strane, ako paradajz izgleda pomalo nesavršeno – ima brazde, nepravilnosti, smeđe mrlje ili neobičan oblik – postoji velika verovatnoća da je reč o neprskanom, prirodno uzgojenom plodu.
Ukoliko želite sami da uzgajate ovo ukusno povrće, evo nekoliko saveta kako to da postignete, čak i ako nemate previše prostora. Zapravo, ima ljudi koji i u većim saksijama uspeju da uzgoje nekoliko strukova paradajza, najčešće čerija, za sopstvene potrebe.
Shutterstock
1. Odaberite pravu sortu: Pitajte stručnjaka koja je sorta najprikladnija za vaše uslove. Na primer, da li uzgajate paradajz na otvorenom s puno sunca ili na terasi. Nije svaka sorta jednako uspešna u svim okruženjima, čak i ako je široko dostupna u rasadnicima.
2. Priprema tla: Tlo mora biti "sveže" i prozračno. Ako je previše zbijeno, korenje neće moći da raste, a biljka će zaostajati. Pre sadnje dobro prekopajte zemlju i po mogućstvu dodajte kompost za bolju prihranu.
3. Isprobajte trik sa sodom bikarbonom: Soda bikarbona može pomoći u poboljšanju ukusa plodova. Kada biljka naraste oko 2,5 cm, pospite oko nje (ne po njoj!) četiri kašičice sode bikarbone. Postupak ponovite neko vreme pre berbe. Soda neutralizuje kiselost tla, što rezultira slađim i ukusnijim paradajzima, piše Krstarica.
Komentari (0)