Jela sa mesom

STARINSKI RECEPT ZA ĐUVEČ KAKAV SU SPREMALE NAŠE BAKE: Miris će vas vratiti u detinjstvo - za 1 sat spreman je obrok za celu porodicu!

Saznajte kako da ga pripremite brzo i na veoma jednostavan način, a tako da bude najukusniji mogući.

Slika Autora
byNevena Jakovljević

28.04.2025 08:01

STARINSKI RECEPT ZA ĐUVEČ KAKAV SU SPREMALE NAŠE BAKE: Miris će vas vratiti u detinjstvo - za 1 sat spreman je obrok za celu porodicu!
Zoonar/Darius Dzinnik, Zoonar GmbH / Alamy / Profimedia

Domaći đuveč predstavlja klasično jelo koje se s ponosom priprema u mnogim domaćinstvima. U zavisnosti od godišnjeg doba, različite vrste povrća mogu se dodavati u ovaj obrok, što doprinosi raznovrsnosti ukusa i mirisa. Njegova priprema ne zahteva posebne kulinarske veštine, ali zahteva vreme i pažnju, što ga čini savršenim za porodične obroke.

U nastavku pogledajte recept za đuveč.

Sastojci:

  • 500 g svinjskog mesa
  • 3-4 paradajza
  • 3-4 paprike
  • 1 čen seckanog belog luka
  • 1-2 glavice seckanog crnog luka
  • 1-2 šargarepe
  • 1-2 šolje vode sa razmućenom kockom supe
  • šoljica pirinča
  • so, vegeta, biber i aleva paprika po ukusu
  • seckani peršun za posipanje

Priprema:

Za pripremu ovog ukusnog jela prvo je potrebno meso iseći na kockice. Meso se zatim dinsta na laganoj vatri dok ne dobije zlatnosmeđu boju. Crni luk se seče na kolutove, šargarepa takođe, a paprika na kockice. Takođe, usitnjava se i beli luk.


Paradajz se kratko potapa u vrelu vodu, što olakšava njegovo ljuštenje. Nakon ovog postupka, paradajz se seče na kolutove, kriške ili kockice, po želji. 

U đuveč se dodaju svi pripremljeni sastojci zajedno sa dinstanim mesom. Zatim se dodaje pirinač, koji je osnovna komponenta ovog jela. Meso i povrće se začinjavaju solju, biberom i alevom paprikom po ukusu. Lagano se sve promeša, kako bi se svi ukusi spojili.

Nakon što su svi sastojci spojeni, dodaje se voda tek toliko da ogreznu. Ovo je važan korak kako bi se jelo ravnomerno skuvalo. Pospite sve seckanim peršunom za dodatni ukus i miris, a zatim poklopite. Jelo se peče u prethodno zagrejanoj rerni na 200 stepeni između 60 i 90 minuta. 

Oko 15 minuta pre nego što se jelo završi, važno je otvoriti posudu i skloniti poklopac. Ovaj korak omogućava da se jelo zapeče, što doprinosi dodatnoj hrskavosti i bogatijem ukusu. Na kraju, jelo je spremno za serviranje.

Uživajte! 

BONUS VIDEO:

Komentari (0)