Prvomajski praznici su pred vratima, a ovaj praznik kod nas se tradicionalno proslavlja uz roštilj. Ovo je i početak sezone roštiljanja, koja traje sve do jeseni. Ali, da li ste se zapitali da li je roštilj zdrav i kako ga treba pripremati da biste izbegli zdravstvene probleme?
Kako je objasnila nutricionista Marija Stajić, meso se ubraja u grupu namirnica koje su veoma važne za ljudski organizam, ali je potrebno znati na koji način je jedino dobro konzumirati ga.
- Meso je izvor i gvožđa, izvor je cinka, selena, B12 vitamina, daje energiju, bogato je proteinima, daje sitost i kao takvo nam je neophodno i potrebno u jednom danu. Međutim, termički način obrade mesa utiče na njegov kvalitet. Roštilj kod nas se najčešće peče na žaru od ćumura, čiji dim je zapravo najveći problem. Meso koje prirodno sadrži masnoće kad se stavi na vrelu rešetku roštilja pada u tu vatru, pa dim koji izlazi ispušta neke kancerogene materije - upozorila je ona.
Prema rečima Stajićeve, zdravije je meso spremati na električnim roštiljima ili onim na prlin.
- Kod roštilja na ćumur dolazi do brzog dejstva toplote, pa proteini iz mesa brzo dođu u dodir sa visokom temperaturom i na taj način nastaju štetna jedinjenja. Bolje je sporije pečenje nižimm temperaturama ili da redovno okrećemo meso prilikom pečenja. Dobro je i meso za roštilj potopiti u marinadu koja je kao antioksidans, odnosno zaštita od neželjenih dejstava prilikom pečenja mesa - dodala je ona.
shutterstock.com
Kako je istakla poznata nutricionistkinja, najgore je peći kobasice na roštilju.
- Kupovne kobasice treba izbegavati zato što su prepune štetnh materija - nitrata i nitrita, aditiva... Kad sve to ispečete na ćumuru, dobijate opasan proizvod. Uštipci od mesa mogu da budu bogati kačkavaljem, koji opet nije neki, da kažemo, dobar izbor zbog kombinacije mesa i mlečnog proizvoda, što nije dobro za varenje - kazala je Marija Stajić.
Prema njenim rečima, najbolje je spremati čisto meso, bez dodataka, osim začina koje sami stavljate pre pečenja.
- Neki u ćevape i pljeskavice dodaju sodu bikarbonu, što nije problem, jer je meso acidirajuća namirnica, ima veliku kiselost, pa ga soda bikarbona neutrališe. Izuzetno je važno da meso sa roštilja bude dobro pečeno. Crne i prepečene delove bi trebalo odstraniti jer nisu za jelo. Kada presečemo meso jako je bitno da ono unutra bude pečeno, pogotovo mleveno meso koje je podložnije kvarenju. Ako je meso u pljeskavicama ili ćevapima unutra sivkasto, ne treba ga konzumirati - upozorila je nutricionistkinja.
Pixabay.com
Meso sa roštilja je često prepuno soli, što izaziva potrebu da gasimo žeđ.
- Najbolje je piti običnu vodu ili limunadu, eventualno neko vino. Kisela voda može da pravi neke digestivne smetnje, a konzumiranje alkohola može dodatno da zakomplikuje stvar. Alkohol je šećer, sve to se opet zbućka i pravi probleme - zaključila je Stajićeva u emisiji RTS Ordinacija.
Komentari (0)