Uravnotežen i hranjiv doručak ima višestruke koristi za naše zdravlje. On ne samo da poboljšava energiju i fokus tokom dana, već i igra ključnu ulogu u smanjenju rizika od raznih bolesti, uključujući i rak. Ishrana je jedan od najvažnijih faktora koji utiču na naše zdravlje, a doručak, kao prvi obrok, postavlja podlogu za ostatak dana. Stručnjaci su u saglasnosti da nema jedne jedine "supernamirnice" koja može potpuno eliminisati rizik od raka, ali pravilna ishrana može znatno smanjiti upale i poboljšati opšte zdravstveno stanje.
Specijalista onkologije i hematologije, dr Tingting Tan, podelila je svoje svakodnevne navike u ishrani sa portalom "Jesti dobro" (Eating Well). Ona naglašava važnost doručka koji sadrži celovite žitarice, voće i orašaste plodove. Ove namirnice su poznate po svojim pozitivnim učinkom na zdravlje. Uzimajući u obzir njene preporuke, možemo primetiti da je ovaj izbor hrane bogat vlaknima, vitaminima i antioksidansima, što može doprineti jačanju imunološkog sistema i smanjenju upala.
- Ishrana je važan faktor u prevenciji raka i nešto na šta možemo uticati, za razliku od porodične istorije bolesti. Mehanizmi kojima određene namirnice smanjuju rizik od raka su složeni - rekla je doktorka Tingting Tan.
Osim zdrave ishrane, važno je održavati zdravu telesnu težinu i biti fizički aktivan, objašnjava doktorka.
U nastavku je i objasnila zašto je ovsena kaša s orašastim plodovima i bobičastim voćem njen omiljeni doručak.
Celovite žitarice
- Celovite žitarice poput ovasa smatraju se namirnicama koje pomažu u borbi protiv raka jer sadrže fitoestrogene, antioksidanse i vlakna, sve sastojke koji mogu pomoći u smanjenju rizika od raka - kaže Tan.
Ovas sadrži znatnu količinu vlakana, što može biti korisno za zdravlje debelog creva.
- Jedan od razloga mogao bi biti taj što vlakna potpomažu zdravu crevnu floru, koja može imati važnu ulogu u prevenciji raka - objašnjava Tan.
Schutterstoch/Rika777
Na primer, istraživački rad iz 2021. godine objavljen u časopisu "Journal of Nutrition" utvrdio je da konzumacija ovasa može povećati broj korisnih bakterija u crevima.
Bobičasto voće
Namirnice koje sadrže bioaktivne biljne spojeve, prisutne u povrću, voću, mahunarkama i orašastim plodovima, mogu usporiti rast ćelija raka, dodaje ona. Borovnice su bogate biljnim spojem zvanim antocijanin, koji im daje intenzivnu plavu boju, a može smanjiti upale i štetno delovanje slobodnih radikala.
Orašasti plodovi
Osim što daju hrskavu teksturu, orašasti plodovi poput pekan oraha i badema obogaćuju doručak zdravim mastima, vlaknima i biljnim proteinima.
Bademi, pekani i mnogi drugi orašasti plodovi sadrže prirodne spojeve zvane polifenoli, koji mogu imati pozitivan učinak na zdravlje creva. Orašasti plodovi takođe deluju protuupalno, "a znamo da je hronična upala povezana s razvojem raka", ističe Tan. Uz to, bogati su antioksidansima poput vitamina E, koji mogu dugoročno štititi ćelije od oštećenja.
Komentari (0)