Uskrs je praznik tokom kog se mnogi ljudi opuste, posebno s hranom, a trpeza je uglavnom puna bogatih i raznovrsnih jela, posebno slatkiša. Zvezde trpeze za praznike su svakako meso, sarma i neizostavna ruska salata. Ipak, nikada ne govorimo o tome kako pogrešna kombinacija namirnica utiče na zdravlje. Prof. Dr Dejan Čubrilo je u jednom intervuu istakao da jedna “praznična” kombacija namirnica pravi haos u organizmu.
- Mi smo vodeća zemlja u svetu po narušenom zdravlju, zemlja sa jako velikim nezdravim navikama, nezdravom odnosu prema životu i o tome moramo da pričamo. Ogroman broj onkoloških bolesti, ogroman broj hroničnih, nezaraznih bolesti – dijabetesa, ateroskleroze, infarkta, šloga, to su sve bolesti načina života - rekao je doktor jednom prilikom.
Omiljeno jelo na prazničnoj trpezi pored mesa sigurno je i ruska salata, a doktor objašnjava koje su to loše kombinacije namirnica koje svi jedemo.
- Evo vidite, mi smo sada opterećni kako nabaviti količinu hrane za praznike, pa se spremamo koje to radnje rade, koliko rade, nama je to postalo glavno opterećenje. Sve je do nas, samo mislimo o tome koliko smo pojeli, koju količinu i, ono što je najbitnije od svega, sa čime smo to kombinovali. Ako već i jedemo meso, ako smo sebi dali oduška, možemo reći: "Okej, neću uz meso da uzmem predjelo, pršutu i sir", pa "Neću uz meso uzeti pitu pre toga i neću rusku salatu". Vi kad pojedete rusku salatu sa mesom, vi ste napravili takvu bombu u organizmu koja ne može da se svari, a onda se stvaraju gasovi, od kojih neki idu napolje, ali većinski ti gasovi idu sistemski, gas prolazi kroz membrane. Gas je kao kad biste stavili hranu da truli na vašoj terasi, to smrdi, isparavaju gasovi, metan izlazi iz tog nesvarenog mesa, ruske salate, ulazi u cirkulaciju i vaša krv. Vaši organi postaju opterećeni tim gasovima i dolazi do ogromnog opterećenja imunog sistema - objasnio je doktor Čubrilo.

Shutterstock
Poznati lekar savetuje da se ruska salata jede sa hlebom ili nekom pitom.
- Nemojte meso, sir, sarmu, to je najgora kombinacija jer to su mast i proteini - naglasio je on.
Savetovao je i sa čim treba jesti sarmu koja će se naći na mnogim prazničnim trpezama.
- Sarma sa malo hleba. Oni koji su uznapredovali, pa su svoja creva doveli u neki red, mogu malo hleba uzeti uz sarmu, neko bareno povrće, turšiju. Turšija je jako zdrava, recimo kiseli krastavčići, može i neka paprika iz turšije, ali to je jedino što može uz sarmu - zaključio je prof. dr Dejan Čubrilo.
Komentari (0)