Cvekla je veoma zdrava, čak je i lekari često preporučuju kao obavezan deo jelovnika. Međutim, to nikako ne znači da svi smeju da je konzumiraju, i nikako se ne preporučuju ljudima sa bolestima bubrega, niskim pritiskom i dijabetičarima.
Lista korisnih svojstava cvekle je poduža, i zdravim ljudima se preporučuje da jedu do 300 grama dnevno.
Cvekla od minerala sadrži gotovo sve: kalcijum, kalijum, natrijum, fosfor, magnezijum, gvožđe, fluor, mangan, bakar, jod, sumpor, litijum, stroncijum, brom…
Obiluje i vitaminima, a najprisutniji su vitamin B1, B2, C, kao i izuzetno redak vitamin u biljnim namirnicama, B12. Dobra je za rad jetre, ubrzava metabolizam, pa se preporučuje onima koji žele da smršaju, a ima samo 40 kalorija u 100 grama.

Shutterstock
Zahvaljujući antioksidansima, redovna konzumacija sveže cvekle uklanja toksine iz organizma, a snižava i holesterol. Osim toga, ovo povrće pomaže u normalizaciji menstrualnog ciklusa, jačanju kostiju i zglobova, poboljšanju aktivnosti kardiovaskularnog sistema, obnavljanju ćelija jetre i poboljšanju vida
Međutim, kao i kod svih vrsta voća i povrća, i ovede postoje ograničenja, jer cvekla za nekog može da bude veoma korisna, a za druge, izazivač velikig problema sa zdravljem.
Osobe sa nekom od ovih bolesti ne smeju da jedu cveklu:
- gastritis sa visokom kiselošću, čir na želucu - cvekla stimuliše proizvodnju želudačnog soka,
- urolitijaza (oksalati) - može doprineti stvaranju kamena u bubregu,
- dijareja i sindrom iritabilnog creva - mogu povećati simptome,
- dijabetes (posebno tip II) - kuvana cvekla ima visok glikemijski indeks, što može povećati nivo šećera,
- hipotenzija - cvekla može prekomerno sniziti krvni pritisak.
- alergije - simptomi mogu da uključuju crvenilo na koži, svrab i probleme sa disanjem.
- lekovi za snižavanje pritiska i sprečavanje zgrušavanje krvi - cvekla snižava pritisak.
Simptomi kao što su dijareja, mučnina i bolovi u stomaku mogu da budu pokazatelj da treba da smanjite unos cvekle, prenosi Peptiko.
Komentari (0)