Prirodom do zdravlja

KADA BISTE ZNALI DA JEDNA NAMIRNICA SMANJUJE RIZIK OD ALCHAJMERA, DA LI BISTE JE JELI? Košta manje od 50 dinara, ali mnogi STRAHUJU od nje!

Nova studija bacila je potpuno drugačije svetlo na duboko uvreženo mišljenje da određena vrsta hrane, koju većina naš unosi u jutarnjim časovima, nije dobra za prečesto konzumiranje zbog podizanja krvnog pritiska i nivoa holesterola u krvi.

bySrećna Republika

15.04.2025 10:25

KADA BISTE ZNALI DA JEDNA NAMIRNICA SMANJUJE RIZIK OD ALCHAJMERA, DA LI BISTE JE JELI? Košta manje od 50 dinara, ali mnogi STRAHUJU od nje!
Shutterstock/LightField Studios

Naučnici su u sklopu novog istraživanja o povezanosti namirnica i Alchajmerove bolesti došli do zanimljivog zaključka. Naime, čini se da bi često uključivanje u doručak jedne namirnice koja košta manje od 50 dinara moglo značajno da smanji rizik od te zastrašujuće bolesti. Ako ste ljubitelj bogatog doručka koji uključuje slaninu, jaja, kobasice, francuski tost i ostalo, možda sasvim nesvesno već i doprinosite dugovečnosti svog uma, piše UNILAD.

Već i vrapci na grani znaju da masni obroci podižu krvni pritisakholesterol, pa to nije nešto što bi trebalo redovno praktikovati, a i mnogi ljudi upravo iz tog razloga i strahuju od čestog konzumiranja takve hrane. Međutim, jedna namirnica koja se često nalazi na meniju za doručak zapravo se smatra "superhranom". Istraživači su otkrili da kolin - esencijalni nutrijent koji ima ključnu ulogu u razvoju mozga, funkciji nervnog sistema i opštem zdravlju - ima moć da pomogne u borbi protiv Alchajmerove bolesti. Međutim, ljudsko telo ne proizvodi dovoljno kolina, pa ga zato moramo unositi putem ishrane, a u velikoj meri ga sadrže namirnice poput brokolija, kikirikija, ribe, graška, pečuraka i drugih.

Ipak, hrana koja doprinosi s čak 25 odsto dnevnih potreba za kolinom zapravo je - jaje.

U naučnom radu iz 2024. godine pod nazivom "Povezanost unosa jaja s rizikom od Alchajmerove demencije kod starijih osoba: Projekt Rush o pamćenju i starenju" navodi se sve što je važno za ovu temu.

- Alchajmerova bolest je neurodegenerativni poremećaj čija učestalost raste zbog starenja populacije. Jaja sadrže mnoge nutrijente važne za zdravlje mozga, uključujući kolin, omega-3 masne kiseline i lutein. Sve više dokaza sugeriše da česta konzumacija jaja može poboljšati kognitivne sposobnosti na verbalnim testovima. Međutim, nije poznato da li to utiče na rizik od Alchajmerove demencije i same bolesti - navedeno je u pomenutom naučnom radu. 

Lysenko Andrii/Shutterstock

Jaja su bogata kolinom, omega-3 masnim kiselinama i luteinom

Za sprovođenje ove studije bilo je potrebno gotovo sedam godina, a obuhvatala je 1.024 učesnika prosečne dobi od 81 godine. Tokom tog perioda 280 osoba - odnosno 27 odsto njih - razvilo je Alchajmerovu bolest. Učesnici koji su jeli više od jednog jajeta nedeljno imali su i do 47 odsto manji rizik od razvoja Alchajmerove bolesti u poređenju s onima koji su jeli manje, a isti rezultat potvrđen je i u moždanom tkivu nakon smrti.

Otprilike 39 odsto koristi od konzumacije jaja pripisuje se upravo kolinu koji se nalazi unutar te namirnice. Autori studije, od kojih je pet istraživača iz Bostona, a dvoje iz Čicaga zaključuju da ova otkrića sugerišu da je česta konzumacija jaja povezana s nižim rizikom od demencije i patoloških promena vezanih za Alhajmerovu bolest. 

BONUS VIDEO: 

Komentari (0)