Naučnici su u sklopu novog istraživanja o povezanosti namirnica i Alchajmerove bolesti došli do zanimljivog zaključka. Naime, čini se da bi često uključivanje u doručak jedne namirnice koja košta manje od 50 dinara moglo značajno da smanji rizik od te zastrašujuće bolesti. Ako ste ljubitelj bogatog doručka koji uključuje slaninu, jaja, kobasice, francuski tost i ostalo, možda sasvim nesvesno već i doprinosite dugovečnosti svog uma, piše UNILAD.
Već i vrapci na grani znaju da masni obroci podižu krvni pritisak i holesterol, pa to nije nešto što bi trebalo redovno praktikovati, a i mnogi ljudi upravo iz tog razloga i strahuju od čestog konzumiranja takve hrane. Međutim, jedna namirnica koja se često nalazi na meniju za doručak zapravo se smatra "superhranom". Istraživači su otkrili da kolin - esencijalni nutrijent koji ima ključnu ulogu u razvoju mozga, funkciji nervnog sistema i opštem zdravlju - ima moć da pomogne u borbi protiv Alchajmerove bolesti. Međutim, ljudsko telo ne proizvodi dovoljno kolina, pa ga zato moramo unositi putem ishrane, a u velikoj meri ga sadrže namirnice poput brokolija, kikirikija, ribe, graška, pečuraka i drugih.
Ipak, hrana koja doprinosi s čak 25 odsto dnevnih potreba za kolinom zapravo je - jaje.
U naučnom radu iz 2024. godine pod nazivom "Povezanost unosa jaja s rizikom od Alchajmerove demencije kod starijih osoba: Projekt Rush o pamćenju i starenju" navodi se sve što je važno za ovu temu.
- Alchajmerova bolest je neurodegenerativni poremećaj čija učestalost raste zbog starenja populacije. Jaja sadrže mnoge nutrijente važne za zdravlje mozga, uključujući kolin, omega-3 masne kiseline i lutein. Sve više dokaza sugeriše da česta konzumacija jaja može poboljšati kognitivne sposobnosti na verbalnim testovima. Međutim, nije poznato da li to utiče na rizik od Alchajmerove demencije i same bolesti - navedeno je u pomenutom naučnom radu.
Lysenko Andrii/Shutterstock
Za sprovođenje ove studije bilo je potrebno gotovo sedam godina, a obuhvatala je 1.024 učesnika prosečne dobi od 81 godine. Tokom tog perioda 280 osoba - odnosno 27 odsto njih - razvilo je Alchajmerovu bolest. Učesnici koji su jeli više od jednog jajeta nedeljno imali su i do 47 odsto manji rizik od razvoja Alchajmerove bolesti u poređenju s onima koji su jeli manje, a isti rezultat potvrđen je i u moždanom tkivu nakon smrti.
Otprilike 39 odsto koristi od konzumacije jaja pripisuje se upravo kolinu koji se nalazi unutar te namirnice. Autori studije, od kojih je pet istraživača iz Bostona, a dvoje iz Čicaga zaključuju da ova otkrića sugerišu da je česta konzumacija jaja povezana s nižim rizikom od demencije i patoloških promena vezanih za Alhajmerovu bolest.
Komentari (0)