Odrasli

POSLE OVOG DORUČKA HOLESTEROL SKAČE DO PLAFONA - a nisu slanina i jaja! Niste ni svesni koliko ugrožavate zdravlje!

Ako ste jedna od onih osoba koju mrzi da priprema prvi obrok kod kuće, moraćete da promenite tu naviku.

27.03.2025 08:30

POSLE OVOG DORUČKA HOLESTEROL SKAČE DO PLAFONA - a nisu slanina i jaja! Niste ni svesni koliko ugrožavate zdravlje!
Sam Edwards / Hoxton / Profimedia

Bez obzira na to da li ćete se počastite masnim hamburgerom ili nečim drugim, određeni izbori hrane su izvor holesterola  i treba ih izbegavati. Zato, kada birate šta će se naći na vašem meniju, treba obratiti pažnju da to bude zdrav izbor. Međutim, jedan popularan doručak bi mogao biti loš za arterije, a ljudi ga najčešće biraju jer je brz i lak izbor kada žurite. Farmaceut je upozorio da jednu namirnicu koja se često konzumira ujutru "treba izbegavati" - evo o čemu je reč.

Abas Kanani, farmaceut iz Chemist Click-a, pojašnjava zašto treba izbegavati peciva i kako ona utiču na zdravlje.

- Peciva treba da izbegavaju ljudi sa visokim holesterolom. Ona imaju tendenciju da sadrže mnogo zasićenih masti poput putera i ulja, imaju dodatak šećera i generalno malo hranljivih materija - istakao je.

Zasićene masti koje se nalaze u puterastoj hrani za doručak podižu "loš" holesterol, takođe poznat kao holesterol lipoproteina niske gustine (LDL).

Previše holesterola u krvi može da izazove nakupljanje masnih supstanci u arterijama, uzrokujući njihovo začepljenje. Ovo povećava rizik od ozbiljnih zdravstvenih problema kao što su bolesti srca i moždani udar.

Što je još gore, mnogi ljudi sa visokim holesterolom čak i ne znaju da su njihovi nivoi previsoki dok ne razviju ove probleme. Pošto izbor zdrave ishrane može da nadoknadi ovaj rizik, farmaceut je preporučio drugačiji doručak. Kanani je savetovao da kupite običan jogurtom sa prelivima koji su zdravi za srce.

Shutterstock

Kako pecivo utiče na zdravlje

- Bobice kao što su kupina i jagoda su posebno dobre jer pomažu u snižavanju nivoa holesterola u krvi u telu. Ako volite slatko, možete dodati malu količinu meda koja takođe može biti korisna i pomoći u poboljšanju nivoa holesterola. Tost od celog zrna – ova alternativa bi mogla da poveća unos vlakana i posledično pomogne u smanjenju nivoa lošeg holesterola i poboljšanju zdravlja srca Avokado – dobar izvor mononezasićenih masti, posebno oleinske kiseline, koja može poboljšati profil lipida u krvi i smanjiti nivo lošeg holesterola. Jaja – iako jaja sadrže holesterol, ona su takođe dobar izvor zdravih masti, proteina i drugih hranljivih materija, uključujući vitamin B12, vitamin D, riboflavin, holin i selen, što ih čini korisnim za zdravlje srca) - rekao je on i tima stavio do znanja šta su zdravi izbori, piše "Miror" (Mirror).

BONUS VIDEO:

Komentari (0)