Poznato je da je doručak najvažniji obrok tokom dana, ali isto toliko je važno šta prvo jedete čim ustanete. Ono što prvo unesemo u organizam uveliko određuje našu energiju, fokus i stabilnost šećera u krvi tokom ostatka dana.
Neke namirnice na prazan želudac mogu povećati kiselinu, podstaći lučenje hormona stresa ili izazvati oscilacije u nivou glukoze, što često završava umorom i željom za slatkišima ili grickalicama.
Evo koje namirnice i napitke bi trebalo da izbegavate ujutro.
Kafa
Crna kafa na prazan želudac dodatno podstiče lučenje želudačne kiseline i može pogoršati refluks ili osećaj pečenja u grudima, naročito kod osetljivijih osoba.
Istovremeno povećava nivo kortizola (hormona stresa), pa kratkotrajan "bust" energije često preraste u nervozu i pad koncentracije posle sat-dva.
Freepik

Bolje rešenje: pojedite uravnotežen doručak, a kafu popijte uz obrok ili neposredno posle njega.
Sokovi od citrusa i agruma
Sok od pomorandže, grejpfruta ili limuna na prazan želudac može da nadraži sluzokožu zbog visoke kiselosti, a kod nekih izazvati grčeve i kiselo podrigivanje. Shutterstock/PV productions
Ovo voće naglo podiže nivo glukoze, što kratko vreme povećava energiju, ali ubrzo sledi pad i osećaj slabosti.

Savet više: uživajte u citrusima kao delu obroka koji sadrži proteine i vlakna, na primer, uz jogurt i ovsene pahuljice.
Slatka peciva i rafinisani šećeri
Kroasan sa čokoladom ili belo pecivo sa namazom brzo se pretvaraju u šećer u krvi, dižu insulin i ostavljaju vas gladnima mnogo pre ručka.
Takav početak dana često vodi ka prejedanju i tromosti jer organizam pokušava da povrati stabilnost energije.
Shutterstock/Shaiith

Bolji izbor: doručak koji kombinuje integralne žitarice, jaja ili tofu i malo svežeg voća.
Gazirana pića
Mehurići ugljen-dioksida šire želudac i mogu izazvati mučninu, podrigivanje i refluks, naročito kada nema hrane koja bi ublažila efekat.
Zaslađena pića dodatno remete nivo šećera u krvi, a veštački zaslađivači kod nekih ljudi izazivaju nadutost i grčeve.
benjamas11/Shutterstock

Bolje rešenje: započnite dan čašom vode ili toplim biljnim čajem, a gazirane napitke ostavite za kasnije.
Veoma začinjena ili ljuta hrana
Čili ili pikantni sosevi na prazan želudac pojačavaju lučenje kiseline i nadražuju zid želuca. Rezultat su žarenje, osećaj težine i refluks koji se može vraćati tokom celog jutra.
Shutterstock/Jiri Hera

Savet više: ljuto jelo je lakše podneti kada je deo sendviča s proteinima ili uz jaja i povrće.
Sirove kupusnjače (brokoli, karfiol, kupus)
Iako su nutritivno vredne, sirove kupusnjače mogu biti teške za varenje na prazan želudac zbog vlakana i sumpornih jedinjenja koja izazivaju gasove.
U jutarnjem "sporom startu" probave to lako dovodi do nadutosti i nelagodnosti.
Shutterstock/Towfiqu ahamed barbhuiya

Bolje rešenje: kratko ih blanširajte ili propržite i poslužite uz jaja – ili ih jednostavno sačuvajte za ručak.
Banane
Zrele banane brzo povećavaju nivo šećera u krvi i sadrže dosta kalijuma i magnezijuma, što u kombinaciji s praznim stomakom kod nekih izaziva slabost i drhtavicu.
Takođe, ne sadrže dovoljno proteina i zdravih masti da bi vas zasitile do sredine prepodneva.
NDAB Creativity/Shutterstock

Savet više: ako volite bananu ujutru, pojedite je uz grčki jogurt, kikiriki puter ili ovsenu kašu.
Komentari (0)