Za sve koji dan počinju kafom veoma je važno da njihov omiljeni napitak podstakne varenje i "probudi" creva. A kako navodi gastroenterolog Džozef Salhab, dejstvo kafe možete dodatno da pojačate dodavanjem jedne kašičice kakaoa.
- Polifenoli u kafi mogu da hrane korisne bakterije creva i podstaknu njihov rast i aktivnost. Oni takođe mogu da pomognu u ograničavanju rasta "loših bakterija" - napominje Salhab.
Kafa je bogata antioksidansima i drugim sastojcima koji su povezani sa smanjivanjem upala u telu i koji nas štite od raznih bolesti.
- Antioksidansi u kafi nas štite od antioksidativnog stresa. Kao i kafa, kakao prah sadrži puno polifenola. Kad kombinujete te dve strane, dobijate mnogo jače antioksidanse - ističe dr Salhab.

freepik
Oksidativni stres i neuravnotežena crevna flora ključni su faktori gastrointestinalnih stanja poput upalne bolesti creva, kod koje dolazi do upale delova digestivnog trakta, što uzrokuje simptome poput proliva, bolova u stomaku, krvave stolice, gubitka težine i umora...
Istraživanja pokazuju da polifenoli mogu da ublaže oksidativni stres, podstaknu raznolikost crevnih bakterija i poboljšaju odgovor imunog sistema.
Odrasli treba da konzumiraju između 25 i 38 grama vlakana dnevno, a dodavanje jedne do dve kašičice kakao praha u jutarnju kafu može da pomogne u postizanju tog cilja. Podsećamo, kašičica kakao praha sadrži dva grama vlakana.
- Korisne bakterije fermentiraju prebiotička vlakna i proizvode kratkolančane masne kiseline (SCFA) poput acetata, propionata i butirata - ove kiseline imaju važnu ulogu u zdravlju creva - navodi gastroenterolog Sara Robins.
Shutterstock/H_Ko
Butirat pomaže u očuvanju sluzokože creva i sprečava ulazak štetnih bakterija i mikroba u krvotok. SCFA takođe imaju protivupalna svojstva, što pomaže u održavanju uravnoteženog imunog odgovora u crevima - dodaje dr Robins.
Vlakna takođe povećavaju masu i veličinu stolice, te je omekšavaju, što olakšava pražnjenje creva i pomaže u sprečavanju problema poput zatvora.
Komentari (0)