U očuvanju zdravlja mozga značajnu ulogu ima genetika, ali životne navike, a posebno ishrana, takođe mogu imati veliki uticaj. Neurohirurg dr Brajan Hoflinger ističe da su pojedine namrnice od životne važnosti posle 50. godine jer ključne su u zaštiti od kognitivnog opadanja.
Dr Hofinger je na svom TikTok profilu nabrojao koje namirnice treba što češće da se nađu u tanjiru ako ste prebacili "pet banki".
Orašasti plodovi
Orašasti plodovi su bogati zdravim mastima, koje su neophodne za funkcionisanje mozga. Posebno se izdvajaju orasi, koji sadrže ALA – biljni oblik omega-3 masnih kiselina. ALA pomaže u očuvanju moždanih ćelija i smanjuje upalne procese u organizmu.
Osim oraha, i pistaći su preporučeni kao odličan izvor zdravih masti i proteina koji pozitivno deluju na zdravlje mozga.
Riba
Masna riba, poput lososa, pastrmke, sardina i skuše, izuzetno je korisna za zdravlje mozga zbog visokog sadržaja omega-3 masnih kiselina.
Dr Hoeflinger posebno preporučuje losos i tunu, jer su bogati omega-3 mastima, a istovremeno sadrže malo zasićenih masti, što dodatno koristi zdravlju.
Lisnato zeleno povrće
Povrće poput spanaća, kelja i brokolija sadrži vitamin K i folate, koji su povezani sa boljim pamćenjem i opštim kognitivnim funkcijama. Ovo povrće se preporučuje kao redovan deo ishrane za svakoga ko želi da sačuva mentalnu bistrinu.
Bičasto voće
Bobice sadrže antioksidanse i flavonoide koji pomažu u borbi protiv oksidativnog stresa i upala. Oksidativni stres vremenom dovodi do oštećenja ćelija u mozgu, ali bobice štite ove ćelije, naročito u oblastima mozga koji su zaduženi za pamćenje i učenje.
Čaj i kafa
Kofein koji se nalazi i u čaju i u kafi, je poznati stimulans koji blokira adenozin, a time se pojačava koncentracija i fokus, prenosi Shefinds.
BONUS VIDEO:
Komentari (0)