Odrasli

KOJE MESO SA ROŠTILJA TREBA DA IZBEGAVATE, MOŽE DA BUDE OPASNO? Jednu stvar ne smete da radite ni za živu glavu!

Uživanje sa prijateljima može da se pretvori u zdravstveni problem.

18.08.2024 06:30

KOJE MESO SA ROŠTILJA TREBA DA IZBEGAVATE, MOŽE DA BUDE OPASNO? Jednu stvar ne smete da radite ni za živu glavu!
Shutterstock

Kada je lepo vreme, šta ima bolje od roštilja i hladnog piva. Međutim, ljudi često zaboravljaju da meso sa roštilja, u kombinaciji sa velikom vrućinom može da izazove ozbiljne zdravstvene probleme. Kako navodi Svetski fond za istraživanje raka, postoje dokazi da meso, živina ili riba, spremljeni na roštilju, mogu da povećaju rizik od raka želuca.

Kako objašnjava dijetetičarka Džulijet Kelou, uzročnici raka su heterociklički amini (HCA), koji nastaju kada se aminokiseline u hrani izlože vrlo visokim temperaturama (kao što je slučaj sa roštiljem), i policiklični aromatični ugljovodonici (PAH), koji se nalaze u dimu i vatri.

Kelou navodi da jednu stvar nikako ne smete da radite - kako biste smanjili izloženost ovim hemikalijama, izbegavajte da jedete zagorelu hranu po svaku cenu.

Plamen nastaje kada masnoća kaplje na ugalj, stoga odaberite meso bez masnoća, nemojte pretrpati rešetku, a ako se vatra razbukti, premestite hranu na hladniji deo roštilja.

shutterstock.com

Koje stvari ne smete da radite?

 

Delimično kuvanje, a zatim dovršavanje na roštilju, takođe smanjuje vreme izlaganja hrane plamenu i dimu. Korišćenje friteze je takođe dobro u ovim slučajevima.

Korejsko istraživanje pokazalo je da pripremanje hrane u fritezama na vruć vazduh sprečava stvaranje HCA u pilećim krilcima i svinjetini u odnosu na pripremanje hrane na roštilju.

Utvrđeno je da meso u marinadi sa začinskim biljem i začinima poput đumbira, belog luka, ruzmarina i kurkume smanjuju prisustvo HCA.

shutterstock.com

Kako da izbegnete trovanje hranom?

 

Portugalski istraživači su takođe otkrili da je mariniranje odreska u tamnom pivu pre pečenja na roštilju smanjilo PAH za 53 odsto, dok je jabukovo sirže snizilo PAH u svinjetini pečenoj na žaru za 66 odsto.

Trovanje hranom

Tokom leta se broj slučajeva trovanja hranom udvostruči. Zato je oprez prilikom roštiljanja neophodan.

Kad je hrana sa roštilja u pitanju, postoji veća verovatnoža konzumacije nedovoljno pečenog mesa, ostavljene hrane na suncu i unakrsne kontaminacije između sirove i pripremljene hrane.

Kako biste smanjili rizik, koristite čistu rešetku. Skoro polovina ljudi priznaje da je ne čisti nakon spremanja hrane.

Meso morate da temeljno termički obradite. Izbegnite unakrsnu kontaminaciju držanjem sirovih i spremljenih sastojaka odvojeno, čak i na roštilju, korišćenjem različitih posuda, daski za sečenje, tanjira i činija.

Nemojte nikad ostatkom marinade od sirovog mesa da prelivate delomično spremljeno meso, piše Express.co.uk.

BONUS VIDEO: 

Komentari (0)