Odrasli

AKO IMATE OVU STVAR U KUHINJI, ODMAH JE BACITE, OPASNA JE PO ŽIVOT: Rizikujete tešku bolest pluća!

Lep eneterijer nije vredan vašeg zdravlja.

07.08.2024 13:28

AKO IMATE OVU STVAR U KUHINJI, ODMAH JE BACITE, OPASNA JE PO ŽIVOT: Rizikujete tešku bolest pluća!
Shutterstock

Britanski mediji su objavili da su pojedine vrste radnih ploča koje se koriste uglavnom u kuhinjama, otrovne i da mogu da izazovu tešku bolest pluća. Da situacija nije nimalo naivna pokazuje činjenica da je zabeležen i jedan smrtni slučaj, a Australija je već zabranila upotrebu ovih ploča.

Ispostavilo se da ploče koje imitiraju izgled mermera i granita, i čiji je glavni sastojak silicijum dioksid, mogu da izazovu ozbiljne i hronične probleme sa plućima. Broj majstora koji su završili u bolnici nakon što su tokom rada na ovim pločama, udahnuli otrovnu prašinu, je sve veći, a oboleli u proseku imaju 34 godine ili manje.

Ove ploče su naravno, mnogo jeftinije od pravog meremera i granita, i zato se masivno koriste u kuhinjama i kupatilima. Simptomi bolesti koje one izazivaju su veoma slični trovanju azbestom.

shutterstock.com

Kao i azbest i ovaj materijal je otrovan

- Posledice su zaista ozbiljne, i trenutno nemamo pravi tretman i dijagnoza može da bude zaista katastrofalna. Velika Britanija mora da uči od drugih zemalja, i odmah zabrani ove ploče i tako smanji broj obolelih i preminulih u narednim godinama. Iako u Engleskoj postoji zakonom regulisani maksimum za udisanje silikonske prašine, on se često ne poštuje, i teško ga je sprovesti u praksi - navodi doktorka Džoana Feri, stručnjak za plućne bolesti u izjavi za The Sun. 

Koliko je situacija ozbiljna najbolje pokazuje podatak da je od prvih osam registrovanih slučajeva, jedan muškarac preminuo, dvojici je neophodna transplantacija pluća, a trojica pacijenata imaju trajna oštećenja pluća. 

BONUS VIDEO:

Komentari (0)