Odrasli

OVA HRANA IZAZIVA INFARKT I ŠLOG, TVRDI DR VEROSLAVA: Posebno je opasno jesti je na plaži, a razlog je ZABRINJAVAJUĆI

Tokom letovanja morate da vodite računa šta jedete i pijete.

25.07.2024 10:52

OVA HRANA IZAZIVA INFARKT I ŠLOG, TVRDI DR VEROSLAVA: Posebno je opasno jesti je na plaži, a razlog je ZABRINJAVAJUĆI
Profimedia.rs

Poslednja stvar koju želite kada odete na more je da "pokupite" neku infekciju, ili se otrujete hranom koja se brzo kvari na vrućini. Zato pažljivo birajte sendviče ili druge namirnice koje nosite sa sobom na plažu ako želite da izbegnete ozbiljne zdravstvene probleme.

Mnogi zaborave koliko je hrana kvarljiva na ekstremnim temperaturama. Zato je dobro da nosite ručni frižider, a ako ga nemate, onda se fokusirajte na suvu hranu.

- U zavisnosti od toga koliko želimo da budemo na plaži, ako pričamo o celodnevnom boravku, onda bi trebalo da se obezbedimo ručnim frižiderom i tada možemo da ponesemo neke namirnice životinjskog porekla. Ako ne nosimo frižider, onda je najbolje da to bude suva hrana, neka kifla sa mesnim prerađevinama koje su suve i masnije - izjavila je doktorka Veroslava Stanković, dijetolog i nastavila:

Shutterstock

Šta smete da jedete na plaži

 

- Doduše, i to je teška hrana za ove sunčane periode, tako da, najbolje je da ponesemo rashlađeno povrće, neku salatu i voćku i na taj način obezbedimo nutrijente, vodu i elektrolite koje gubimo na suncu.

Kakve sendviče možete da nosite na plažu?  

- Najbolje bi bilo da jedete čajnu kobasicu sa kiflom i izbegavate namaze jer namazi mogu vrlo brzo da se pokvare. Uz to možete da jedete i voće da biste se osvežili. Inače, sve ostalo dovodi do kvarenja. Vrlo lako se kvari na ovoj temperaturi jer temperaturna opasna zona za namirnice životinjskog porekla je od 6 do 65 stepeni. Na 35 stepeni salmonela se veoma lepo razvija, tu je i Ešerihija koli, sve bakterije koje mogu da dovedu do crevnih infekcija, a koje uopšte nisu naivne - upozorava doktorka.

Da li peciva smeju da se nose na plažu?

- Što se tiče peciva sa kobasicom, ukoliko je kobasica dobro ispržena, može, ali da je pojedemo sat vremena otkako smo je kupili. Ipak, to je izuzetno teška i masna hrana koja u ovom periodu može da dovede do povećanja masnoća u krvi, naročito ako ne unosimo dovoljnu količinu tečnosti. Na taj način može da dovede do infarkta miokarda ili moždanog udara jer dovodi do zgušnjavanja krvi i stvaranja masnih kapljica. Sat vremena od kupovine pojedite, ali bolja je suva kifla sa sveže ceđenim sokom ili limunadom - zaključila je dr Veroslava Stankovi u emisji "Jutro" na TV Prva.

BONUS VIDEO:

 

Komentari (0)