Odrasli

ŠTA SE S TELOM DEŠAVA NA 30, A ŠTA NA 40 STEPENI CELZIJUSA: Stručnjaci upozoravaju na rizik po zdravlje - i nije naivno

Kada spoljašnja temperatura dostigne 40 stepeni Celzijusa, naše telo prestaje da funkcioniše normalno.

01.07.2024 17:45

ŠTA SE S TELOM DEŠAVA NA 30, A ŠTA NA 40 STEPENI CELZIJUSA: Stručnjaci upozoravaju na rizik po zdravlje - i nije naivno
Shutterstock

Istraživanje koje su organizovali stručnjaci sa Univerziteta Rohempton, pokazalo je da problemi počinju već nakon 28 stepeni. Organizam u hodu pokušava da se prilagodi vrućini, a ekstremna temperatura koja se kreće između 40 i 50 stepeni, predstavlja gornju granicu ljudske izdržljivosti. 

Istraživači su utvrdili da, kada temperatura pređe 28 stepeni, telo počinje da se hladi kroz znojenje i širenje krvnih sudova.

Šta se dešava sa telom na temeperaturi od 30 stepeni

Ova temperatura može da prouzrokuje, između ostalog: opasan pad krvnog pritiska, poremećaj srčanog ritma, glavobolju i slabost. Naša srca moraju da rade mnogo više i brže po vrućini da bi krv brže cirkulisala i omogućila da krv teče radi efikasnog znojenja i hlađenja tela.

Ovo je veoma neophodan i važan proces, ali u isto vreme gubimo vredne mikroelemente, kao što su kalijum ili natrijum, koje je u ovom trenutku važno nadoknaditi. Takođe treba zapamtiti da je u vrelim danima lakše dobiti opekotine od sunca i alergijske reakcije, koje se manifestuju crvenom bojom kože, svrabom ili osipom koji peče.

Shutterstock

Granica naše izdržljivosti je od 40 do 50 stepeni

Reakcija na temperaturu iznad 40 stepeni

Naučnici sa Univerziteta Rohempton naglašavaju da, kad temperatura vazduha pređe 40 stepeni, naše telo usporava, navodi Medicalnewstoday.com.  

Ovo uključuje snižavanje brzine metabolizma i, u isto vreme, veću potrošnju energije za održavanje osnovnih životnih funkcija. Ovo, sa druge strane, negativno utiče na funkcionisanje celog tela, uključujući kardiovaskularni sistem.

Tako visoka temperatura može da izazove pregrevanje tela, što dalje može da dovede do grčeva, nesvestice, pa čak i do toplotnog udara i smrti. 

BONUS VIDEO:

 

Komentari (0)