Odrasli

NI PO NAJVEĆOJ VRUĆINI NE SMETE DA PIJETE OVU VODU: Zbog jedne stvari može da bude KOBNA po zdravlje!

Kada imate utisak da ćete izgoreti od vrućine, flaša sa vodom je vaš najbolji prijatelj.

29.06.2024 17:05

NI PO NAJVEĆOJ VRUĆINI NE SMETE DA PIJETE OVU VODU: Zbog jedne stvari može da bude KOBNA po zdravlje!
Shutterstock

Ali, stručnjaci upozoravaju da i ovde morate da budete veoma oprezni. Hidratacija organizma jeste važna, ali još važnije je da izbegavate toplu ili vruću vodu u plastičnoj flaši. Ta kombinacija može ozbiljno da vam ugrozi zdravlje, navodi Ladbible.com.

- Niako ne smete da pijete vodu iz flaša koje su dugo bile na suncu ili ostavljene u automobilu ili nekom drugom vrelom mestu. Toplota može da dovede do toga da opasne hemikalije iz plastike iscure u vodu. Uvek vodite računa o tome da voda bude rashlađena kako biste sačuvali zdravlje - navodi Sara Loson, stručnjak za sigurnost hrane.  

Među opasnim hemikalijama izdvaja se bisfenol (BPA) koji se najčešće nalazi u plastičnim pakovanjima hrane, i koji kada dođe u dodir sa vodom može da izazove stomačne probleme i nesvesticu.

Takođe, stručnjaci ukazuju i na opasnost od ftilata, koji mogu da utiču na ljudske hormone. Lekari dodaju da ftilati mogu da se povežu sa mozgom, reproduktivnim i problemima imunog sistema.

Shutterstock

Budite veoma oprezni tokom leta

 

Da biste zaštitili svoje zdravlje, važno je držati flaširanu vodu na hladnom mestu i izbegavate direktnu sunčevu svetlost. Preporučuje se čuvanje vode u frižideru ili dodavanje kockica leda kako bi se očuvala svežina i kvalitet vode.

Pored toga, možete održavati hidrataciju konzumiranjem namirnica koje su bogate vodom, kao što su krastavci, zelena salata, paradajz, spanać, pečurke, lubenica, dinja, jagode, brokoli, pomorandže i grožđe. Ove namirnice doprinose hidrataciji i pružaju dodatne koristi za zdravlje organizma.

A ukoliko i dalje niste sigurni da li treba da se skroz oslobodite plastičnih flaša, dovoljno je navesti sledeći podatak: u jednom litru vode u plastičnoj flaši nalazi se oko 240.000 čestica plastike, dok se u vodi sa česme nalazi samo 5,5 ovih čestica. 

BONUS VIDEO:

 

 

Komentari (0)