Odrasli

NE IGRAJTE SE S VISOKOM TEMPERATUROM: Zdravstveni rizici koji se drastično povećavaju po velikoj vrućini!

S dolaskom velikih vrućina, raste i potreba da više vodimo računa o zdravlju.

29.06.2024 13:20

NE IGRAJTE SE S VISOKOM TEMPERATUROM: Zdravstveni rizici koji se drastično povećavaju po velikoj vrućini!
Shutterstock

Kada uprži napolju, zaboravite na onu klasičnu rečenicu: "Ma mogu ja to da izdržim, nije mi ovo prvo vrelo leto!" Ali to može da bude ogromna greška jer visoka temperatura ozbiljno povećava rizik od srčanog udara i drugih zdravstvenih problema, navodi Healthline.com. 

Migrena

Procenjuje se da od migrena pati između 12 i 15 odsto svetske populacije. 

- Jak bol, mučnina, osetljivost na svetlost i vrtoglavica su najčešći simptomi migrena, a istraživanja pokazuju da velika vrućina može da poveća rizik od napada migrene. U kombinaciji s drugim uzrocima, vrućina može da produži trajanje migrene. Takođe, ona često dovodi i do dehidracije, čime se smanjuje sposobnost ljudi da rade ili se bore protiv migrene - objašnjava doktor Džošua Fajnstin.

Srčani udar

Masovno kinesko istraživanje u kojem je učestvovalo 202.000 ljudi pokazalo je da postoji jasna veza između vrućine i srčanog udara

- Kada ste izloženi vrućini, a naročito temperaturi koja je više od temperature vašeg tela, srce mora da radi napornije i mnogo brže jer protok krvi ka koži mora da bude brži da bi se omogućilo znojenje i drugi mehanizmi kojima se telo hladi. Ovo povećanje aktivnost može da dovede do infarkta i drugih srčanih problema - izjavila je doktorka Ana Leuk.  

shutterstock.com

Vodite računa kada je pretoplo napolju

 

Problemi sa bubrezima

Studija tokom koje je proučeno više od milion bolničkih intervencija u vezi sa radom bubrega, pokazala je da se rizik od pogoršanja stanja bubrega drastično povećava po velikoj vrućini.

- Bubrezi pomažu našem telu da reguliše tečnosti, i po velikoj vrućini, obilno se znojimo i zajedno sa drugim negativnim stvarima u organizmu, to može da dovede do problema sa bubrezima. Uostalom, da bi bubrezi funkcionisali neophodna im je tečnost, a dehidratacija je mnogo češća na visokim temperaturama - napominje Leuk. 

Nizak i visok pritisak

- Kada se obilno znojite po vrućini, telo gubi tečnost i volumen krvi. To dovodi do pada krvnog pritiska. To je naročito vidljivo kada menjate položaj tela. Vrtoglavica i blaga ošamućenost su simptomi niskog pritiska - upozorava doktor Kristofer Frir i dodaje da loš uticaj dehidratacije na bubrege takođe može da snizi pritisak.

S druge strane, povećan je i rizik od visokog pritiska.

- Vrućina može da prouzrokuje povećanje pritiska jer telo mora da radi više kako bi se rashladilo, i omogućilo proces znojenja. Na taj način se sprečava podizanje telesne temperature, kao što se može dogoditi kod toplotnog udara - zaključila je Ana Leuk. 

BONUS VIDEO:

 

Komentari (0)