Odrasli

NAMIRNICE ZA KOJE KAŽU DA SU ZDRAVE, A U STVARI SU OPASNE PO ZDRAVLJE: Lekari otkrivaju koju hranu morate da ZABORAVITE!

Hiljade istraživanja je posvećeno vezi između hrane i zdravlja.

28.06.2024 15:30

NAMIRNICE ZA KOJE KAŽU DA SU ZDRAVE, A U STVARI SU OPASNE PO ZDRAVLJE:  Lekari otkrivaju koju hranu morate da ZABORAVITE!
shutterstock.com

I ovde, kako naglašavaju stručnjaci, ne treba otkrivati toplu vodu. Uostalom stvari su proste - više od 80 odsto hroničnih bolesti i preranih smrti može da bude sprečeno zdravom ishranom i promenom određenih navika, piše Huffpost.com.

Poslednjih decenija se mnogo priča o zdravoj i nezdravoj hrani, i mišljenja su uvek podeljena.

Ipak, stručnjaci se u večini slučajeva slažu da su pojedina pića ili namirnice štetni za zdravlje, čak i ako ih prati glas da su "zdravi".

Alkohol

- Nova istraživanja su utvrdila da čak i ako pijete alkohol u normalnim količinama, uključujući tu i crno vino, to može da dovede do raka, visokog pritiska i drugih zdravstvenih problema. Ukoliko pijete 25 grama alkohola dnevno, značajno raste rizik od preranog starenja i smrti. A to je jedno pivo od 0,33 ml - tvrdi doktorka Ejmi Majers.

Voćni sokovi

Smatraju se veoma zdravim, deca ih piju od malih nogu, ali ako nisu sveže ceđeni, verovatno nisu toliko zdravi.

- Razlog za to je činjenica da sokovi sadrže dodatni šećer i imaju mnogo manje vlakana od pravog voća - navodi doktorka Nilda Abelera.

shutterstock.com

Budite oprezni sa dijetalnim pićima

Dijetalna pića

Iako su ovi napici bez kalorija, to u stvari dovodi do "zbunjenosti" tela i poremećeaja metabolizma i prejedanja.

- Veštački zaslađivači u ovim pićima kao što su saharin i sukraloza mogu da poremete nivo insulina i utiču na varenje - smatra Abelera.  

Suvo meso

Iako vam tanjir sa mezetlukom zvuči kao sjajna ideja, to ipak nije slučaj. Ova vrsta mesa je prerađena i ubrzava starenje.

- Postoje jaki dokazi koji povezuju prerađeno meso sa raznim oblicima raka, bolestima srca i dijabetesom - objašnjava doktorka Norma Barbosa-Rivera.

Energetske pločice 

- Često se reklamiraju kao zdrava užina, ali mnoge energetske pločice sadrže velike količine šećera i nezdravih masti. Na primer, neke su napravljene sa kokosovim uljem, koje je bogato zasićenim mastima, vrstom masti koja je povezana sa povećanim rizikom od kardiovaskularnih bolesti - kaže doktor Aleksander Golberg.

Smutiji

Jedna je stvar kada sami pravite smuti i kontrolišete šta sve dodajete. Međutim, kupovni smutiji obično sadrže šećer i veštačke zaslađivače. Kako navodi Abelera, mnogi kupovni smutiji imaju između 43 i 100 grama šećera!
 

BONUS VIDEO:

 

 

Komentari (0)