Odrasli

TAJNA NAJDUGOVEČNIJE NACIJE NA SVETU: Japanci se kunu u ovu namirnicu, a nije riba!

Bićete iznenađeni kad shvaitite šta oni redovno jedu.

21.06.2024 15:55

TAJNA NAJDUGOVEČNIJE NACIJE NA SVETU: Japanci se kunu u ovu namirnicu, a nije riba!
Reuters

Kada se pomenu Japanci, kao nacija sa najvećim brojem stogodišnjaka, uvek se u prvi plan ističe njihova ishrana. I ako vas neko pita da odaberete jednu namirnicu koja Japancima pomaže da žive sve duže, svi bi rekli da je to riba.

I pogrešili bi. Bar tako tvrdi japanski psihijatar Hideki Vada.

Naime, stogodišnjaci iz Japanu su otkrili šta jedu redovno, i iako je svuda meso na lošem glasu kao štetno, očigledno je da se Japanci ne slažu sa tim, budući da je to ključna namirnica na putu ka dugovečnosti.

A objašnjenje je prilično jednostavno.

- Meso produžava život jer povećava produkciju serotonina, hormona sreće. Zahvaljujući dobrom raspoloženju, stariji ljudi imaju želju da aktivno žive, pa šetaju mnogo, druže se sa rođacima i prijateljima, a svi ovi faktori smanjuju rizik od bolesti i profužavaju život - kaže Hideki Vada.

Shuterstock

Meso je važan deo japanske ishrane

Takođe, on je demantovao tvrde da dijeta bazirana na biljkama, voću i povrću utiče na dugovečnost. Baš suprotno, jer istrivanja pokazuju da svaki peti Japanac pati od nedostatka proteina. Zaključak Vade je da bi zbog svega ovoga meso trebalo da bude deo svakodnevne ishrane svih ljudi.   

Koristi od mesa

Naučnici su dokazali da izbacivanje mesa iz svakodnevne ishrane značajno smanjuje nivo holesterola. Sa druge strane, ovo dovodi do deficita testosterona, koji su neophodni ne samo za sintezu polnih hormona, već i za motivaciju i koncentraciju.

Ukoliko uvrstite meso u svoj jelovnik, lako ćete podići nivo vitamina B, koji poboljšava funkcionisanje organizma, smanjuje stres i normalizuje metabolizam. 

BONUS VIDEO:

Komentari (0)