Odrasli

Zatvor više neće biti problem: Ova navika je KLJUČ pražnjenja i pravilnog rada creva

Uključivanje raznovrsnih biljnih namirnica u svakodnevnu ishranu ključno je za redovan rad creva, zdravu mikrofloru i celokupno dobro stanje probavnog sistema

Slika Autora
byNevena Jakovljević

12.11.2025 16:30

Zatvor više neće biti problem: Ova navika je KLJUČ pražnjenja i pravilnog rada creva
Shutterstock/Ahmet Misirligul

Zatvor je čest problem koji pogađa veliki broj odraslih, a često ga prati osećaj napetosti i nelagodnosti. Dobra vest je da jednostavne promene u ishrani i životnom stilu mogu značajno olakšati stanje. Dovoljna hidratacija, redovna fizička aktivnost i kontrola stresa svakako pomažu, ali prava tajna leži u biljnim namirnicama.

Voće, povrće, mahunarke, orašasti plodovi, semenke i integralne žitarice bogati su vlaknima koja održavaju stolicu mekom i redovnom. Osim toga, sadrže sastojke koji podstiču zdravlje creva i čitavog probavnog sistema.

Omekšavanje stolice

Tvrda stolica je jedan od glavnih uzroka zatvora. Topiva vlakna, koja se nalaze u ovasu, mahunarkama, orašastim plodovima, semenkama, voću i povrću, privlače vodu u debelo crevo i omekšavaju stolicu, olakšavajući njeno kretanje kroz creva.

Povećanje volumena stolice

S druge strane, netopiva vlakna ne rastvaraju se u vodi, ali povećavaju volumen stolice, što stimuliše crevne mišiće da efikasnije istisnu sadržaj. Izvori netopivih vlakana uključuju integralnu pšenicu, povrće, mahunarke, orašaste plodove i semenke.

shutterstock.com/Art_Photo

Kako rešiti problem zatvora


Mnoge biljne namirnice sadrže i prebiotike - vlakna koja služe kao hrana za korisne bakterije u crevima. Prebiotici pomažu u očuvanju zdrave crevne flore, poboljšavaju konzistenciju stolice i mogu smanjiti nadutost. Nalaze se u belom luku, luku, bananama, čičoki, pečurkama, bobičastom voću, jabukama i integralnim žitaricama.

Poseban tip prebiotičkih vlakana je otporni škrob, prisutan u integralnim žitaricama, grašku, mahunarkama i zelenim bananama, ali i u ohlađenom krompiru i testenini. Otporni škrob prolazi kroz creva nesvaren, a u debelom crevu fermentišu ga dobre bakterije, stvarajući kratkolančane masne kiseline (SCFA). Ove kiseline štite creva, smanjuju upale, jačaju crevnu barijeru i sprečavaju rast štetnih mikroorganizama.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)