Lubenica je puna vitamina i vode, i skoro joj je nemoguće odoleti. Međutim, ljudi koji imaju dijabetes treba da je zaobilaze u širokom luku. A najveći kamen spoticanja je činjenica da se u jednom većem komadu lubenice nalazi oko 17,7 grama prirodnog šećera, piše Healthline.com.
Naravno, svaki lekar će vam reći da je i ovde ključna reč umerenost. Ako uzmete samo jedno, manje parče lubenice, čak iako imate dijabetes, nećete biti u riziku, ali problemi nastaju kada preterate sa sočnim osveženjem i unesete preteranu količinu šećera.
Američka asocijacija za dijabetes preporučuje konzumaciju svežeg, zamrznutog ili konzerviranog voća bez dodatog šećera.
Ukoliko se konzumira u maloj količini, lubenica čak može da bude veoma korisna za dijabetičare. Naime, ona sadrži likopen, pigment koji lubenici daje boju, a on je takođe i moćan antioksidant. Likopen može da smanji rizik od bolesti srca, a to je naročito važno za dijabetičare koji imaju duplo veće šanse da dobiju neku od kardiovaskularnih bolesti.
Kada se govori o potencijalnoj opasnosti koje nosi konzumacija lubenice, ključna stvar je glikemijski indeks.
Glikemijski indeks (GI) je parametar koji nam pokazuje kojom brzinom šećer iz hrane ulazi u krvotok.
Namirnicama se određuje vrednost između 1 i 100. Kao referenca se obično koriste šećer ili beli hleb.
Sa druge strane, glikemijsko opterećenje (GO) je kombinacija GI i sadržaja ugljenih hidrata u uobičajenoj količini (porciji) hrane.
Neki naučnici zastupaju gledište da je glikemijsko opterećenje (GI) zapravo relevantnija vrednost određivanja uticaja neke namirnice na nivo šećera u krvi.
Smatra se da je svakako manja verovatnoća da će hrana sa niskim ili srednjim GI podići nivo šećera u krvi.
Glikemijskog opterećenje manje od 10 je nisko, od 10 do 19 je srednje, a 19 i više se smatra visokim.
GI lubenice je 72, ali je vrednost GL 2 u količini od 100 grama. U ovoj kombinaciji može da se konzumira u umerenim količinama, iako su u pitanju osobe sa dijabetesom.
Ipak pojačani oprez je uvek potreban, a stručnjaci iz "Defeat Diabetes Foundation" preporučuju osobama koje imaju dijabetes tip 2 da ne konzumiraju više od jedne kriške ovog sočnog voća dnevno.
I upozoravaju da nikako ne bi smeli da konzumiraju sok od lubenice jer on može da ima veće glikemijsko opterećenje.
Takođe, treba izbegavati kombinovanje lubenice sa drugim namirnicama koje imaju visok glikemijski indeks, već koristiti orahe, semenke i druge izvore hranljivih masti i proteina.
Komentari (0)