Odrasli

KAMUFLIRANI I OPASNI PO ZDRAVLJE: Ova 4 simptoma dijabetesa svi ignorišu, a ključni su za otkrivanje bolesti

Evo na koje znakove treba da obratite pažnju.

23.06.2024 16:45

KAMUFLIRANI I OPASNI PO ZDRAVLJE: Ova 4 simptoma dijabetesa svi ignorišu, a ključni su za otkrivanje bolesti
shutterstock.com

Iako dijabetes ne može da se izleči, rana dijagnoza bi mogla da pomogne pacijentima da se lakše prilagode novoj situaciji i na vreme počnu sa uzimanjem lekova i na taj način izbegnu još ozbiljnije posledice.

Međutim, kako navodi doktor Donald Grant, simptome dijabetesa je veoma teško otkriti i oni u većini slučajeva ostaju bez neohodnog lečenja, sve dok novi zdravstveni problemi ne dovedu do dijagnostikovanja dijabetesa.   

Na koje znakove treba obratiti pažnju?

Često mokrenje

Učestali odlasci u toalet mogu da predstavljaju pokušaj tela da se oslobodi viška glukoze koji je uzrokovan dijabetesom. 

- Međutim, imajte u vidu da česti odlasci u WC mogu da budu i posledica određenih lekova, trudnoće ili visokog unosa kofeina, zato je najbolje da potražite savet stručnjaka umesto da sami sebi postavljate dijagnozu - izjavio je Grant, a prenosi Gloucestershirelive.

Zamagljen vid

- Dijabetes često ima veliki uticaj na zdravlje očiju, što dovodi do dijabetičke retinopatije, kada visok nivo šećera može da ošteti krvne sudove u mrežnjači. Zbog ovoga dijabetičari mogu da imaju problema sa zamagljenim vidom ili da razviju stanja kao što su glaukom ili sindrom suvog oka - objašnjava Grant.

shutterstock.com

Stalna žeđ može da bude simptom dijabatesa

Stalna žeđ

Povećana žeđ može da bude posledica čestog mokrenja, jer telo nastoji da zameni svoje tečnosti. Takođe, poremećeni insulinski procesi mogu da dovedu do toga da pacijenti traže više glukoze iz konzumirane hrane.

Iznenadni gubitak težine

Budući da organizam nije u stanju da stvori ili koristi insulin, zamenu će pronaći u mastima kao alternativnim izvorima energije što dovodi do naglog gubitka težine. 

Ostali razlozi

Drugi, manje učestali znakovi dijabetesa su i erektilna disfunkcija i jake glavobolje. 

- Imajte u vidu da se većoina simptoma dijabetesa može poklopiti sa znakovima drugih bolesti, veoma je važno da ništa ne radite na svoju ruku i prvo potražite pomoć doktora - zaključio je Grant.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)