Odrasli

HRANA KOJA DOKAZANO SKRAĆUJE ŽIVOT: Dve namirnice su pravi otrov, a Srbi ih nemilice tamane!

Japan je zemlja dugovečnih ljudi, i svi se pitaju u čemu je tajna.

byAleksandar Novaković

18.06.2024 10:24

HRANA KOJA DOKAZANO SKRAĆUJE ŽIVOT: Dve namirnice su pravi otrov, a Srbi ih nemilice tamane!
shutterstock.com

Nutricionistkinja Mišiko Tomioka, čija majka, kako kaže ima 86, a tetka 96 godina, objašnjava da Japanci minimalno jedu ono što mi smatramo svakodnevnim "poslasticama". Po rečima Tomioke, na listi namirnica koje dokazano skraćuju životni vek se nalaze hot-dogovi, hamburgeri i pića sa veštačkim zaslađivačima.

Na prvo mesto, po štetnosti, Tomioka je stavila viršle i kobasice. Osim što sadrže velike količine soli, ove namirnice imaju i mnogo zasićenih masti koje mogu da povećaju rizik od određenih vrsta raka, poput raka debelog creva ili dojke.

Na drugom mestu su hamburgeri, a osim što se posle ovakve hrane osećamo kao da smo naduveni i umorni, burgeri su prepuni soli i svih vrasta masti što dovodi do povećanja nivo lošeg holesterola.

Shutterstock

Gazirana pića su dokazano štetna

Treće mesto zauzimaju veštački zaslađena gazirana pića. Dokazano je da redovno konzumiranje ovih napitaka značajno povećava rizik od dijabetesa 2.

Ne treba zanemariti ni činjenicu da pića sa veštačkim zaslađivačima mogu da otežaju koncentraciju i izazovu migrenu.  

- Kada ste ujutru u žurbi, i nemate dovoljno vremena za "normalan" doručak, razne vrste kornfleksa su najčešći izbor, a to je velika greška. Kornfleks sa dodatim šećerima, može da dovede do problema s krvnim pritiskom, debljanja, pojačanih upala u organizmu i povećanog rizika od dijabetesa - tvrdi Tomioka.

BONUS VIDEO:

Komentari (2)

Petar Perić

18.06.2024 20:01

Ja sam Robot pa nemam problema ali treba da se podmažem malo sam zarđao

Ne treba mi

19.06.2024 08:06

U ovom današnjem svetu, punom nasilja, rata i ratnih pretnji, otimanja, nepravde, laži i šikaniranja, baš vredi živeti sto godina i sve to gledati i slušati.