Odrasli

MUŠKARCI SA DIJABETESOM SU U VEĆOJ OPASNOSTI OD ŽENA: Postoje veće šanse da razviju OVE bolesti, tvrdi studija

Imaju veće šanse da obole od kardiovaskularnih bolesti, nego žene.

22.05.2024 10:56

MUŠKARCI SA DIJABETESOM SU U VEĆOJ OPASNOSTI OD ŽENA: Postoje veće šanse da razviju OVE bolesti, tvrdi studija
shutterstock.com

Dijabetes je bolest savremenog doba i ona nažalost pogađa oba pola ali i mlađe i starije. Ipak, jedna studija je došla do iznenađujućih rezultata koji su pokazali da muškarci koji imaju dijabetes skloniji su većem riziku i od drugih bolesti poput bolesti srca, bubrega, nogu, stopala i oka. Bez obzira na to koliko dugo ispitanici imaju dijabetes, istraživači su došli do saznanja da su ova stanja prisutnija u većoj meri kod muškaraca nego kod žena.

Studija koja je sprovedena na Univerzitetu u Sidneju je obuhvatila 25 713 ljudi i svi su bili stariji od 45 godina, a oni su imali dijabetes tipa 1 ili 2, piše India Times. Istraživanje je sprovođeno kroz ankete, a učesnici su praćeni 10 godina zbog velikih zdravstvenih problema nastalih zbog dijabetesa. Istraživači su odogovre ispitanika upoređivali sa zdravstvenim kartonima. 

Tom prilikom, oni su otkrili da 44 odsto muškaraca iskusilo kardiovaskularne probleme, u šta su bili uključeni i moždani udar i srčana insuficijencija, dok su ti problemi bili prisutni kod 31 odsto žena. 

Ovi rezultati su objavljeni u Journal of Epidemiology and Community Health. 

shutterstock.com

Iako su oba pola sa dijabetesom u riziku od kardiovaskularnih bolesti, muškarci su u većoj opasnosti

Bolesti koje su se odnosile na bubrege, stopala i noge, su i ovde bile kod muškaraca prisutnije i to kod 25 i 35 procenata njih, dok je kod žena to bilo manje i to od 18 i 25 odsto. Zdravstvene komplikacije sa stopalima  i nogama kod pacijenata, su uključivali čireve i upalu kostiju, dok su oni koji se odnose na bubrege uključivali hronična stanja ili otkazivanje. 

Evo zašto su muškarci u većoj opasnosti

Konačni zaključak istraživača je da 51 odsto muškaraca dijabetičara ima veću verovatnoću da razvije kardiovaskularne bolesti, u odnosu na žene sa istim problemom. Razlika u riziku da dijabetičari razviju bolesti oka između muškaraca i žena bila je mala, dok je kod muškaraca zabeleženo 57 odsto, kod žena je bilo 61 procenat.

Autori studije navode da, dok su stope razvoja komplikacija zbog dijabetesa rasle u paru sa brojem godina života sa metaboličkom bolešću za oba pola, razlike u stopi komplikacija na osnovu pola su i dalje prisutne.

Mogući razlozi su prema istraživačima to što muškarci imaju manje šanse da menjaju način života, uzimaju preventivne lekove  ili idu na zdravstvene preglede kako bi smanjili rizike. S obzirom na to da je u pitanju posmatračka studija, nikakvi uzroci nisu utvrđeni, a istraživači ističu i nedostatak informacija o potencijalno uticajnim faktorima kao što su lekovi za ovu bolest kao i krvni pritisak ili nivo glukoze. 

BONUS VIDEO:

Komentari (0)