Odrasli

ŽENE IMAJU PROBLEM SA KARLIČNIM ZDRAVLJEM VIŠE NEGO ŠTO SE PRIČA: Evo zbog čega ne dobijaju pomoć koja im je potrebna

Zdravstveni problemi karlice poput bola u karlici, obilno menstrualno krvarenje i vaginalni prolaps uobičajeno su iskustvo s akojim se svakodnevno suočavaju.

19.05.2024 17:35

ŽENE IMAJU PROBLEM SA KARLIČNIM ZDRAVLJEM VIŠE NEGO ŠTO SE PRIČA: Evo zbog čega ne dobijaju pomoć koja im je potrebna
shutterstock.com

Problemi sa kojima se susreću žene, kada je u pitanju karlično zdravlje, mogu ih često ometati u svakodnevnici, a mnogi od njih mogu biti i ozbiljni. Uprkos tome, istraživanja pokazuju da većina žena ne traži u tom slučaju pomoć od svog lekara. Istraživači su želeli da saznaju zbog čega se to dešava pa su zato pregledali čak 86 studija na ovu temu i to iz većine bogatih zemalja poput SAD, Australije, Velike Britanije, Irske, Holandije i Švedske. Tom studijom obuhvaćeno je više od 20.000 žena. 

Istraživači su identifikovali tri glavna razloga zbog kojih se žene ustežu da zatraže pomoć.

Stigma

Stigma je jedan od razloga zbog kojeg žene nisu tražile pomoć i to u 56 odsto slučajeva. Često je to dovodilo do patnje godinama zbog nedijagnostifikovanih i nelečenih simptoma prenosi theconversation.com. Jedna od žena sa urinarnom inkontinencijom, koje je istraživanje obuhvatilo u upitniku je navela da je osećala stid da priča o tome, dok je druga koja je patila od prolapsa karlice rekla kako joj je dugo vremena bilo neprijatno da o tome sa nekim razgovara i da se zbog toga sada kaje jer se prepustila lošem iskustvu. Stid i stigma koje su žene navele kao razlog zašto nisu ražile pomoć, prolongiralo je njihovu odluku da to učine čak 4 godine.

Shutterstock

Većina žena oseća stid kada treba da razgovara sa doktorom

Nedostatak informacija

Mnoge od žena koje nisu tražile pomoć navele su kao razlog da nisu znale da bi trebalo ali i da su se nekad i plašile. Jedna od ispitanica koja je doživela prolaps karlice, je rekla kako nije znala da se to dešava ženama i da je zbog toga bila uplašena. Osim toga, nedovoljno informisane, mnoge žene su mislile da su njihovi simptomi normalni a ne znak zdravstvenih problema. Nedostatak znanja doveo je do toga da žene ignorišu svoje simptome kada su prvi put počeli  ili su smatrale da pomoć sa ovim simptomima nije prioritet.

Ne shvataju se ozbiljno

Mnoge žene su priznale u studiji kako njihova zabrinutost nije bila shvaćena ozbiljno. Druge žene su priznale kako su kasno dobijale negu. Dvadesetogodišnja devojka sa bolom u karlici je rekla  kako joj je lekar rekao da bi možda trebalo da nauči da "živi sa tim". Čak i onda kada su mnoge dame bile shvaćene ozbiljno sa svojim problemima, navele su da njihovim lekarima nedostaje znanje i obuka u priužanju nege koja im je potrebna. 

Kako poboljšati negu?

Žene bi trebalo da imaju pristup informacijama o zdravlju karlice i šta mogu da urade povodom toga. Treba da budu opuštene da razgovaraju sa lekarima o svom problemu bez stida. Istraživači su naveli da je potrebno razviti program koji će omogućiti lekarima opšte prakse da budu otvoreniji i diskusiji i proceni žena zbog karličnih problema. Apeluje se na žene da ukoliko imaju bilo kakve probleme sa karlicom koji ih muče  da razgovaraju sa svojim lekarom, medicinskom sestrom ili fizioterapeutom. 

BONUS VIDEO:

Komentari (0)