Odrasli

PROTEINI U KRVI MOGU OTKRITI PRISUSTVO RAKA GODINAMA PRE DIJAGNOZE: Novo istraživanje otkriva čak 19 vrsta opake bolesti

Studija sprovedena na Univerzitetu Oksford.

17.05.2024 09:42

PROTEINI U KRVI MOGU OTKRITI PRISUSTVO RAKA GODINAMA PRE DIJAGNOZE: Novo istraživanje otkriva čak 19 vrsta opake bolesti
shutterstock.com

Studija sprovedena na Univerzitetu Oksford ukazuje na to da proteini u krvi mogu ukazivati na prisustvo raka više od sedam godina pre nego što bude dijagnostikovan. Naime, istraživači su analizirali uzorke krvi više od 44.000 ljudi u Velikoj Britaniji i uporedili proteine u uzorcima učesnika koji su kasnije dobili dijagnozu raka sa onima koji nisu. Kao rezultat ove analize, identifikovano je 618 proteina povezanih sa 19 vrsta raka, uključujući rak debelog creva, pluća, ne-Hodžkin limfom i jetre.

Potencijalna upotreba proteina za prevenciju i ranu dijagnozu

Istraživanje je otkrilo 107 proteina povezanih sa rizikom od raka, od kojih su mnogi bili detektovani više od sedam godina pre dijagnoze raka. Keren Papier, docentkinja za nutricionu epidemiologiju na Univerzitetu Oksford i koautorka studije, ističe da je potrebno dublje proučiti ove proteine kako bi se utvrdilo koji od njih mogu pouzdano da se koriste za prevenciju raka, piše NYpost.

shutterstock.com

Nova istraživanja o proteinima

Uticaj proteina na rizik od razvoja raka

Drugo istraživanje, koje je analiziralo genetske podatke 300.000 pacijenata obolelih od raka, otkrilo je 40 proteina u krvi koji direktno utiču na rizik pojedinca da razvije devet vrsta raka. Istraživači ističu da izmena ovih proteina potencijalno može povećati ili smanjiti šanse za razvoj određenih vrsta raka, ali da ta izmena takođe može izazvati neželjene efekte.

Prevencija kao ključni faktor

Mark Lajer, profesor za translacionu genomiku raka na Univerzitetu Kvin u Belfastu, naglašava važnost prevencije. On ističe da otkrivanje raka pre nego što se klinički manifestuje pruža ključni prozor prilike za uspešno lečenje ili, što je još važnije, ostvarivanje cilja prevencije raka pre nego što se uopšte može javiti.


Ova obećavajuća studija dolazi kao dodatni korak ka prevenciji i ranoj detekciji, nakon istraživanja koje sugeriše da jednostavan test ispiranja usta može dovesti do rane dijagnoze karcinoma želuca.

 

BONUS VIDEO:

Komentari (0)