Dete

SA 14 SAM DOBILA RAK ZBOG KOG NIKAD NEĆU MOĆI DA IMAM INTIMNE ODNOSE: A sve je počelo kad sam videla bubuljicu na zadnjici!

Upisala je Medicinski fakultet jer želi da pomogne drugim ženama koje imaju slične probleme.

13.05.2024 20:20

SA 14 SAM DOBILA RAK ZBOG KOG NIKAD NEĆU MOĆI DA IMAM INTIMNE ODNOSE: A sve je počelo kad sam videla bubuljicu na zadnjici!
Shutterstock

Eli Vaters Barns (23) imala je samo 14 godina kada joj se na levoj strani zadnjice pojavila bubuljica. Požalila se majci, ali je ona verovala da je u pitanju obična bubuljica koja se javlja na telu tinejdžera.

Međutim, Eli je primentila da se oseća umorno, da joj se bol širio ka nozi i imala je problem sa stolicom. Majka ju je odvela kod lekara koji je poslao  kod hirurga da joj se izraslina ukolini hiruškim putem. Tkivo je poslato na analizu i ispostavilo da Eli ima rak mekog tkiva.

- U pitanju je bio vrlo agresivan kancer koji se brzo širio. Bila sam prestravljena. Narednih 18 meseci bila sam podvrguta jakim i iscrpljujućim tretmanima hemoterapije i radioterapije - ispričala je Ela.

Borba sa rakom 

Zbog hemoterapije joj je otpala kosa, drstično je smršala, nije mogla da ide u školu niti da se druži sa sestrom bliznakinjom Olivijom i vršnjacima. Ceo njen život se pretvorio u borbu sa rakom. 

Njeni roditelji doneli su odluku da joj ne kažu da je zbog hemoterapije najverovatnije ostala neplodna i da nikad neće imati decu. 

Tri godine kasnije Eli je ušla u remisiju, organizam joj se polako oporavio, ali jedan deo tela nije funkcionisao kako treba.

- Moja vagina je bila u bolovima, neprijatno mi je bilo čak i nošenje uskih pantalona ili predugo sedenje. Menstruacije su mi prestale zbog hemoterapije, ali čak i da sam morala da koristim tampone, to ne bilo moguće zbog jakog bola. Hemoterapija me je dovela u ranu menopauzu sa samo 16 godina! - rekla je ona.

 

Sa 19 godina posetila je specijalistu za menopauzu koji joj je prepisao vaginalni estrogen koji joj je umanjio bolove u vagini. Radioterapija koju je primala tokom lečenja od raka izazvao joj je zatezanje i ožiljke unutar vagine, ali se Eli nadala da će uz terapiju koju je koristila moći da ima intimne odnose.

- Kada sam imala 20 godina upoznala sam sjajnog momka. Ispričala sam mu kroz šta sam sve prošla tokom lečenja i imao razumevanja za moju situaciju. Bila sam presrećna kad smo imali intimni odnos, ali me je to skupo koštalo. Ostala sam u bolovima, otocima i plikovima na genitalijama. Ležeći u krevetu pored svog dečka, osećala sam se tužno i ljuto. Ožiljci i oštećenja na mojim genitalijama, uzrokovani lečenjem raka kada sam bila  tinejdžerka ostavili su me nesposobnom za penetrativan se*s. Osećala sam se tako frustrirano - iskrena je bila Eli.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by TeamEllie (@teamellie_blog)

Uprkos terapiji stalno je imala infekcije nakon intimnih odnosa, pa je na kraju raskinula s dečkom posle 2 godine veze. 

- Shvatila sam da sam osakaćena i da nikad neću imati normalan intimni život. Zbog svega što sam prošla upisala sam Medicinski fakultet i volela bih da se u budućnosti posvetim ginekologiji, da koristim svoje lično iskustvo kako bih pomogla drugim ženama koje imaju posledice od lečenja raka. Idem i kod psihijatra kako bih se pomirila sa svojom se*sualnom disfunkcijom i radim an svom samopouzdanju. Želim da se posvetim karijeri kad već neću moći da imam decu i da pomognem drugim ženama u prevazilaženju problema koji se još uvek smatraju za tabu - zaključila je Eli, a piše britanski The Sun.

Rak mekih tkiva predstavlja tip karcinoma koji nastaje u mekim tkivima organizma kao što su mišići, masno tkivo, krvni sudovi, tetive i epitelni slojevi zglobova.

Iako se najčešće dijagnostikuju kod osoba preko 30 godina, određeni tipovi ovog tumora mogu da se jave i u dečjem uzrastu i kod tinejdžera. U zavisnosti od mesta gde se nalazi primarni tumor može da pokazuje različite znakove bolesti, a najčešći simptomi su:

  • promene na koži u vidu čirova
  • hroničan kašalj i otežano disanje (ako je prisutan u plućnom tkivu)
  • bol u abdomenu, povraćanje i konstipacija 
  • vaginalno krvarenje i bol u donjem delu stomaka

BONUS VIDEO:

Komentari (0)