Odrasli

IMALA SAM 24 GODINE KADA ME JE DIJAGNOZA RAKA JAJNIKA UDARILA KAO ŠAMAR: Prvi simptomi nikako nisu ukazivali na ovu bolest!

Srećom, porodica je bila moj najveći oslonac.

08.05.2024 09:35

IMALA SAM 24 GODINE KADA ME JE DIJAGNOZA RAKA JAJNIKA UDARILA KAO ŠAMAR: Prvi simptomi nikako nisu ukazivali na ovu bolest!
Privatna arhiva

Maj, 2020. godina - mesec u kom je svet bio okovan strahom od pandemije, a ja sam se suočila sa sopstvenom bitkom. Neki bi možda rekli da su moji simptomi bili samo tiha zvona, ali sada znam bolje - telo mi je slalo alarm “treba mi pomoć!”

Dva meseca unazad, gnojna angina bila je najveći zdravstveni problem koji sam imala u životu. Nikada nisam mogla ni da zamislim da će moje zdravlje biti nešto za šta ću morati lavovski da se borim.

Prvi simptomi su bili diskretni - bol u predelu bešike. Pomisao na rak nije mi ni padala na pamet. Kako sam pripisala bol neredovnom ciklusu, sklonila sam ovaj problem u stranu. Ali bol je postajao jači, pridružila mu se nadutost stomaka, gubitak apetita i težine, i - najalarmantnije - moja koža je posivela.

Nisam izgledala dobro.

 

Borila sam se sa bolom, odbijajući da priznam da nešto nije u redu. Možda je hrana, možda je prehlada... Pokušavala sam da pronađem izgovor za sve što me mučilo.

 

Iznenadi napadi bola i ekstremnog nadimanja nisu mogli više da se ignorišu. Odlučila sam da potražim lekarsku pomoć. Ali tada se nisu sve kockice poklopile - bili smo u vanrednom stanju. Bila sam zarobljena u svojoj sopstvenoj agoniji.

Ali čekanje na otvaranje bolnica oduzimalo je dragoceno vreme. Vreme koje sam provela u iščekivanju, neznanju i strahu…

 

Nekoliko mukotrpnih nedelja kasnije, konačno sam uspela da odem u prvu privatnu kliniku koja se otvorila i ubrzo nakon toga dobila dijagnozu - rak jajnika. Izgledala sam kao senka same sebe, a pored toga sam izgledala kao da sam trudnica u devetom mesecu, ali lekari su brzo reagovali. Krajem juna, prošla sam kroz operaciju.

 

Skoro četiri godine kasnije, pišem o ovome jer znam koliko je važno podeliti iskustvo i podići svest. Skrining za rak jajnika ne postoji, a simptomi su varljivi. Mučnina, gubitak apetita, promene u ciklusu... Nešto što se može lako zanemariti.

Ovu bolest ne otkriva ni PAPA test, ni kolposkopija, ali redovnim ginekološkim i ultrazvučnim pregledima, može da se dijagnostikuje na vreme.

 

Nadam se da će moja priča podstaći druge da slušaju svoje telo i ne ignorišu znakove upozorenja. Sreća će biti na vašoj strani, samo ako je malo pogurate.

 

A kada to uspete, onda se sreća zaista pronalazi na svakom koraku. Ona dolazi svakim udahom i izdahom, i svakim otvaranjem očiju izjutra, da vas podseti da vas ništa ne boli.

Zato danas, sa početkom u 10 časova, naše Udruženje građana za borbu protiv raka jajnika i raka grlića materice u Mama Shelteru u Beogradu organizuje svečanu konferenciju povodom Svetskog dana borbe protiv raka jajnika. Tu smo da se podržavamo i bodrimo u našim borbama!

BONUS VIDEO: 

 

 

 

 

 

Komentari (0)