Dete

SAZNALA SAM ZA RAK TOKOM PREGLEDA, DOKTORI SU PLAKALI SA MNOM: Ispovest tinejdžerke kojoj se život promenio u trenu

Nije ni slutila šta će je zadesiti u godinama koje su usledile.

09.04.2024 19:25

SAZNALA SAM ZA RAK TOKOM PREGLEDA, DOKTORI SU PLAKALI SA MNOM: Ispovest tinejdžerke kojoj se život promenio u trenu
youtube/printscreen/Scottish Hospitals Inquiry

Moli Kadihi, tada u uzrastu od 15 godina, saznala je za svoju retku vrstu raka kostiju kada je radiolog koji je radio skeniranje zaplakao. Tog dana su joj lekari saopštili da ima Juingov sarkom i odmah su je uputili na hemioterapiju. Danas, sa 21 godinom, ova mlada dama nema aktivne znakove svog oboljenja.

Životna promena

Kada je saznala za dijagnozu, Moli se pripremala za ispite i planirala je da studira medicinu, ali joj je sve to "oteto", kako je rekla. "Sve je nestalo u manje od minut", izjavila je ona. Njeno iskustvo sa rakom i lečenjem radio terapijom opisala je u podkastu, gde se bavi teškim temama poput mentalnog zdravlja, slike o telu i smrtnosti.

 

 

Juingov sarkom

Juingov sarkom je retki kancer kostiju koji se najčešće javlja kod tinejdžera i može izazvati oticanje i bol u blizini obolele kosti. Razvija se u potpornim tkivima, uključujući kosti, hrskavicu, tetive, masno tkivo i mišiće. Prema podacima Cancer Research UK, u Velikoj Britaniji se svake godine javi oko 550 slučajeva Juingovog sarkoma.

Borba nakon lečenja

Iako je završila lečenje, Moli je ostala sa oštećenjem jetre i potrebom za transplantacijom bubrega. Izjavila je da je bila dobro sve do 2020. godine kada je prošla kroz transplantaciju matičnih ćelija, nakon čega je potpuno slomljena. Pored problema sa spavanjem i traumatskim iskustvima, izrazila je želju za više dostupne podrške koju nije imala pre šest godina, piše Dejli Mejl.

 

Podrška kroz izazove

Ova hrabra devojka je takođe podelila da je tokom hemioterapije imala "zastrašujuće" drhtavice koje su bile povezane sa infekcijom stečenom u bolnici. Ona je svedočila o svojim iskustvima pred Scottish Hospitals Inquiry 2021. Podcast takođe daje prostor i drugim mladim ljudima da podele svoja iskustva sa mentalnim zdravljem. Jedna od njih je Mairi Mek Lin, 24-godišnja devojka koja se trenutno bori sa akutnom limfoblastičnom leukemijom. Ona je govorila o konceptu "telesne neutralnosti" i kako joj je pomogao da promeni perspektivu o svom izgledu.

Kroz ove priče, oni koji su prošli kroz teške trenutke pokušavaju da pruže podršku i nadu drugima koji se suočavaju sa sličnim izazovima

 

BONUS VIDEO:

Komentari (0)