Kosa

NAJČEŠĆE GREŠKE ZBOG KOJIH MOŽETE DA OĆELAVITE: Frizeri upozorili na 9 navika koje uništavaju vlasi! (FOTO)

Mogu biti kobne bez obzira da li ste žena ili muškarac.

01.04.2024 13:15

NAJČEŠĆE GREŠKE ZBOG KOJIH MOŽETE DA OĆELAVITE: Frizeri upozorili na 9 navika koje uništavaju vlasi! (FOTO)
shutterstock.com

Pranje kose je rutinski posao o kome mnoge žene ne razmišljaju. Međutim, kako upozoravaju frizeri čak i kad izaberete najbolji šampon i regenerator to ne znači da ćete svojim vlasima prižiti i adekvatnu negu. Većina žena ni ne zna da prilikom pranja kose prave greške koje mogu da dovedu do oštećenja vlasi i ćelavosti. 

Srećna republika vam donosi kako da izbegnete ove greške koje mogu biti kobne po vašu kosu, bez obzira da li ste žena ili muškarac.

shutterstock.com

Dvostruko pranje šamponom se ne preporučuje onima koji imaju slabe i lomljive vlasi

 

1. Dvostruko pranje

Frizerka Keš Bišop ističe da dvostruko pranje šamponom može biti korisno za osobe sa jako masnom kosom ili nakon preterane upotrebe raznih preparata za stilozovanje kao što su pene, gelovi i lakovi za kosu. Prvo pranje pomaže u uklanjanju prljavštine, ulja i ostataka proizvoda sa kose i temena. Drugo pranje omogućava dubinsko pranje vlasi, njihovu kontrolu i pruža dodatnu ishranu. Međutim, kod osoba koje imaju suvu ili oštećenu kosu dvostruko pranje šamponom može ukloniti esencijalna ulja iz kose, što za posledicu ima dodatnu suvoću i oštećenja. Važno je znati koji tip kose imate pre nego što krenete da je perete. 

2. Pravilna upotreba regeneratora

Regenerator pomaže da kosa ostane meka, svilenkasta i zdrava, ali je važno koristiti ga na pravilan način. Pri nanošenju regeneratora, važno je fokusirati se pretežno na dužinu i krajeve kose, izbegavajući teme kako bi se izbeglo otežavanje kose ili izazivanje prekomerne masnoće. Različiti tipovi kose zahtevaju različite sastojke u regeneratorima. Osobe sa tankom kosom trebalo bi da koriste lagane regeneratore koji će kosi pružiti volumen, dok žene sa neposlušnom ili kovrdžavom kosom mogu da koriste praktično sve od hidratantnih do sastojaka koji pomažu da se kosa obuzda. 

3. Čitajte upustvo

Pratite upustva na bočici regeneratora i držite ga na kosi dovoljno dugo da on ima efekta. Opšte je pravilo da regenerator treba da stoji na kosi najmanje dva do tri minuta kako bi imao dovoljno vremena da obloži vlas i pruži im neophodnu vlagu i hranljive materije.

shutterstock.com

Prilagodite temperaturu jer suviše topla voda dodatno isušuje kosu

 

4. Temperatura vode

Korišćenje suviše tople vode kose može isušiti kosu i oštetiti je, zato je preporučljivo prilagoditi temperaturu da bude ni suviše topla, ni previše hladna. 

5. Pravilno ispiranje 

Izuzetno je važno temeljno isprati kosu kako prilikom pranja, tako i nakon nanošenja regeneratora. Na ovaj način ćete izbeći da u kosi ostanu ostaci proizvoda koje koristite koji otežavaju kosu i dovode do svraba i upale temena. 

6. Češljanje mokre kose

Kosa je podložnija lomljenju kada je mokra, stoga je najbolje koristiti češalj sa širokim zupcima kako bi se nežno raščešljala i izbeglo pucanje vlasi. Bitno je početi od krajeva kose i postepeno češljati prema korenu kako bi se minimalizovala šteta i lomljenje.

shutterstock.com

Mokra kosa je osetljivija i sklona pucanju prilikom češljanja

 

7. Odabir i primena maske za kosu

Prilikom odabira maske za kosu, važno je obratiti pažnju na sastojke koji pružaju duboku hidrataciju i negu, poput arganovog ulja, kokosovog ulja, putera od šea i keratina. Ovi sastojci mogu pomoći u hidrataciji i jačanju kose, ostavljajući je mekom, glatkom i otpornijom. 

8. Izbegavajte paraben i alkohol

Po svaku cenu izbegavajte proizvode koji sadrže sulfate, parabene i alkohol, jer će dodatno isušiti kosu i uništiti prirodnu masnoću temena koje čuva vlasi od propadanja. 

Profimedia

Zaštita kose prilikom sušenja fenom je obavezna

 

9. Zaštita kose prilikom stilizovanja

Prilikom stilizovanja frizure važno je izbegavati korišćenje grejanih aparata bez zaštitnih sredstava, previše zatezanje kose i upotrebu gumica sa metalnim delovima, jer ovi postupci mogu dovesti do lomljenja, ispucalih krajeva i oštećenja kose.

BONUS VIDEO:

 

Komentari (0)