Kosa

Možda gubite kosu zbog jedne "zdrave" navike! HITNO POKUŠAJTE BEZ OVOGA

Pranje ili samo poslednje ispiranje kose hladnom vodom može biti pogubno za vlasi i dovesti do prekomernog ispadanja dlake, upozorili su stručnjaci. Ova popularna navika zapravo ima više štete nego koristi

09.06.2022 20:00

Možda gubite kosu zbog jedne "zdrave" navike! HITNO POKUŠAJTE BEZ OVOGA
shutterstock.com

Mnoge žene prilikom pranja ili poslednjeg ispiranja kose koriste hladnu vodu. Navodno na ovaj način kosa će biti sjajnija i bujnija. Međutim, kako ističu frizerski stručnjaci, ovaj popularni trend zapravo može biti poguban za kvalitet vaše kose.

Ispiranje kose hladnom vodom može biti razlog zašto vam ispadaju vlasi više nego što bi trebalo.

shutterstock.com

Nema potrebe da kosu ispirate hladnom vodom to joj neće dati sjaj

Kako hladna voda nanosi štetu

Kako je za britanski Ekspres objasnila specijalista za zdravlje kose i kože glave Anabel Kingsli ispiranje kose hladnom vodom donosi više štete nego koristi.

- Hladno ispiranje može biti okrepljujuće posebno u toplim letnjim danima, ali ne čini vašu kosu sjajnijom niti zatvara kutikulu vlasi. Hladna voda zatvara kapilare na koži glave pa hranljive materije ne mogu da dođu do folikule svake dlake. A bez snabdevanja hranljivim materijama dolazi do oštećenja vlasi i njenog ispadanja – objasnila je ona.

Prema njenim rečima, dovoljno je da voda kojom perete kosu bude mlaka.

Loša ishrana

Kako je naglasila u nekim slučajevima razlog za opadanje kose može biti i neadekvatna ishrana.

Za optimalan rast, zdravlje i izgled kose ona preporučuje ishranu bogatu  proteinima, gvožđem i složenim ugljenim hidratima.

- Da biste imali lepu i zdravu kosu potrebno je da dnevno pojedete najmanje 120 g proteina. Zato je važno jesti ribu, jaja, nemasno meso, piletinu i mladi svež sir koji nije mastan. Za vegetarijance i vegane dobar izbor je tofu, kinoa i orasi – poručila je Kingslijeva.

pexels.com

Za zdravu i lepu kosu potrebna je izbalansirana ishrana

Važnost gvožđa

Za lepotu kose pogubne mogu biti i dijete posebno one koje u potpunosti isključuju crveno meso iz ishrane.

- Vašoj kosi je potrebno gvožđe iz mesa, pa je preporučljivo da nemasno crveno meso jedete 2 puta nedeljno. Ukoliko ste vegetarijanac ili vegan pa uopšte ne jedete meso, potrebno je da gvožđe unosite kroz suplemenete. Takođe, proverite kod lekara da li vaš organizam koristi gvožđe koje unosite u organizam. Vašim ćelijama kose je potreban balans proteina, složenih ugljenih hidrata, gvožđa, vitamina i minerala da bi funkcionisali na najbolji mogući način – dodala je Kingsli.

Kako je naglasila, pravilna i zdrava ishrana je za zdravlje, rast ali i teksturu kose. Osim toga, neophodno je proveriti u kakvom je stanju koža glave jer upale vlasišta, genetska predispozicija ili hormonska neravnoteža takođe utiču na zdravlje vlasi koje postaju krte i lako se lome.

Za početak prestanite da kosu ispirate ili perete hladnom vodom. Ukoliko se situacija sa kosom ne popravi, najbolje je da potražite savet stručnjaka ili dermatologa koji će tačno utvrditi razlog preteranog opadanja kose i preporučiti način lečenja.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)