Kosa

SAVETI ZA BRŽI RAST KOSE: Evo kako da vam kosa raste 1 cm mesečno

Koliku pažnju posvećujemo ishrani, higijeni i kompletnom zdravlju, identičnu količinu pažnje moramo posvetiti i našoj kosi i rezultati neće izostati

02.04.2022 12:00

SAVETI ZA BRŽI RAST KOSE: Evo kako da vam kosa raste 1 cm mesečno
Pixabay.com

Sve šta jedemo, način na koji peremo kosu, preparate koje koristimo, sve to utiče na rast kose, kao i na njeno opadanje.

Kosa u proseku raste oko centimeter za mesec dana. Ovaj proces je pak individualan i zavisi od osobe do osobe. Mnogo faktora utiču na to, a među njima su stres, hormonske promene, lekovi koje pijemo, tretmani koje koristimo, pa čak i promene godišnjih doba.

Jaki šamponi iritiraju vlasište

Pixabay.com

Birajte blage šampone

Do iritacija vlasišta moguće je doći zahvaljujući i šamponima koji sadrže jake sastojke, jer oni imaju običaj da iritiraju samu kožu glave.

Nanošenjem na teme, jaki šamponi uklanjaju prirodna ulja, a neretko mogu skinuti i zaštitni sloj našeg vlasišta. Na ovaj način štetne bakterije mogu vrlo lako ući u njih, a potrebna vlaga izaći. To može ostaviti teme suvim i osetljivijim, kao i usporiti rast kose.

Zato je važno da birate potpuno prirodne šampone na bazi makadamija ulja, arnike, koprive, rastavića i hajdučke trave. Ovi sastojci hrane i jačaju koren dlake, stimulišu njen rast i vraćaju kosi vitalnost.

Biljni šamponi preporuka

viber

Frizerka Kristina Živković

Kristina Živković iz Beograda je dugogodišnja frizerka, koja se često susretala sa problemom opadanja kose i njenog sporog rasta.

- Za tanku i slabu dlaku najbolje je koristiti biljne šampone bez emulzije i dodataka regeneratora. Kosu je uz to neophodno prati dva puta nedeljno i to kružnim pokretima prstiju, koji na taj način stimulišu neophodnu cirkulaciju. Tek tako očišćenu i osveženu dlaku, trebamo tretirati maskom ili regeneratorom na bazi voća - objašnjava Kristina.

Ova iskusna frizerka dalje navodi da je za sam kvalitet kose, kao i njen rast, bitno redovno šišanje.

- Skraćivanje krajeva je put do zdrave kose, jer kako od korena, bolest kose nam dolazi i od njenih krajeva. Tako se isušeni i ispucali krajevi šire po dužini dlake, što vremenom dovodi do suve, krte i beživotne kose. Redovnim šišanjem kosa napreduje u dužini, i zadržava svoj sjaj i volumen. Uvek je preporuka uraditi i piling kože glave. Sipajte supenu kašiku sode bikarbone i kružnim pokretima prstiju, dubinski očistite kosu, kao i samu kožu glave. Sve to isperite mlakom vodom, a potom pomešajte jabukovo sirće sa vodom i njime dodatno isperite kosu – dodaje ova frizerka.

Masirajte teme

pexels.com

Masirajte teme

Dokazano je da stimulacija vlasišta redovnom masažama podstiče rast nove kose.

Postoje dve osnovne tehnike masaže glave koje se primenjuju. Prva ne zahteva ništa osim pokreta prstiju, i naziva se suva masaža. Možete je svakodnevno upražnjavati. Druga uključuje primenu određenih prirodnih ulja.

Kristina ističe, da ukoliko bi morala da se opredeli za jedno ulje koje ubrzava i pojačava rast kose, da bi to svakako bilo ricinusovo ulje.

- Ono najbrže i najbolje prodire u nadublje slojeve kose. Vrhovima prstiju, nanesite malo ulja. Počinjete od čela ka zadnjem delu glave, pritiskajući najpre tačke koje se nalaze na zadnjem delu. Postepeno širite razmak između ruku. Tako ćete izmasirati ceo skalp. Ostavite ulje neka deluje najmanje pola sata, a poželjno je da to bude i duže, kako bi rezultati bili brži. Za kraj postupka, operite kosu koristeći prirodne, blage šampone i mlaku vodu. Prve rezultate, primetićete već nakon mesec dana, ali pravi efekat, uočićete posle par meseci – objašnjava Kristina.

Keratin maska

Ova frizerka je nesebično sa čitaocima Srećne Republike podelila i prirodnu keratin masku koja provereno deluje.

- Pet minuta prokuvajte čašu vode i dve supene kašike semena lana, i ostavite da se ohladi. U dobijenu smesu dodati nekoliko kapi arganovoig, jojobinog, i eteričnog ulja mente. Masku ostaviti desetak minuta, a potom isprati. Rezultati su fantastični - zaključuje Kristina.

Problem je u i ishrani

pexels.com

Hranite se zdravo

Ukoliko ste sve tehnike isprobale, a i dalje nema pomaka, očigledno je da je problem u vašoj ishrani.

Da biste postigli brži rast važno je da uključite namirnice koje sadrže što više proteina, masnih kiselina, vitamina A, B, C i E.

Proteine ćete pronaći u sledećim namirnicama: suvo voće, riba, mahunarke, posno meso i jaja.

Takođe je potrebno da unosite što više omega 3 i 6 masnih kiselina. Njih ćete nadoknaditi unosom: tune, lososa, soje, sardine i lanenog ulja.

Do naglog opadanja kose lako može doći ukoliko u organizmu nema dovoljno cinka i gvožđa, jer oni pomažu regeneraciji kose, a zaduženi su i za transport kiseonika do folikula vlasi. Na taj način, stimuliše se brži rast zdrave kose. Jedite što više namirnica, kako što su: žitarice, morski plodovi, posno meso, zeleno povrće, mahunarke.

Važno je pridržavati se svih ovih pravila, a budite uverene da će vas rezultati prijatno iznenaditi.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)