Kosa

NE, OVO VAM NEĆE UBRZATI RAST KOSE! 1O istina i zabluda o nezi jednog od glavnih aduta svake žene!

Ukoliko niste znale da li neki postupak negovanja kose obavljate pravilno ili ne, ovo je trenutak da saznate istinu

19.03.2022 20:00

NE, OVO VAM NEĆE UBRZATI RAST KOSE! 1O istina i zabluda o nezi jednog od glavnih aduta svake žene!
Pixabay.com

Oduvek smo se pitale šta je tačno u vezi s načinima nege kose. Da li je to ono što smo čule od naših baka, mama, komšinica, frizerki ili što smo pročitale na internetu? 

Kako ne bi bilo zabuna, otkivamo vam 10 istina i zabluda u vezi sa načinom održavanja vlasišta kako bi ono bilo lepo, negovano i odisalo zdravljem i lepotom.  

1. Preterano pranje kvari kvalitet kose - Netačno

Pixabay.com

Pravilno pranje kose

Možete slobodno kosu prati svakog dana ukoliko vam se preterano masti, ili pak jednom nedeljno ukoliko vam he teme suvo. Preporuka frizera je da se kosa pere 2 do 3 puta nedeljno.

2. Masiranje temena pospešuje rast - Tačno

Poželjno je masirati teme glave jer se na taj način pospešuje cirkulacija i omogućava bolji rast dlake. Dobrim masiranjem temena glave i tokom pranja kose činite da vam sama koža glave, pa samim tim i kosa, bude zdravija i čistija.

3. Farbanje trajno uništava vlasi - Netačno

pexels.com

Farbanje kose

Postoje farbe koje su jače i one koje su slabije, to zavisi od procenta amonijaka i hidrogena koje one sadrže. Takođe, postoje i one farbe koje su bez amonijaka, dok se sve učestalije koristi i kana za bojenje kose, kako u crvenim, tako i u crnim nijansama. Ukoliko ne menjate drastično boju kosu, sasvim je u redu farbati se. 

4. Blanš i minival oštećuju kosu - Tačno

Za razliku od farbanja, blanš jeste nešto što oštećuje kosu iz jednostavnog razloga što niko ne poseduje magični štapić kojim će preći iz crne u plavu boju. Kosa koja se trenutno menja se i šteti, a blanš je njen najveći neprijatelj. Minival takođe podrazumeva izlaganje vlasišta visokim temperaturama, što dalje može trenutno oštetiti kosu i učiniti je suvom. Međutim, ne brinite, izrašće nova kosa koja neće biti oštećena.

5. Feniranje izaziva opadanje dlake - Netačno

Pixabay

Ispravljanje kose

Feniranje i uvijanje kose figarom može da doprinese da vaša kosa bude više oštećena, suvlja i manjeg kvaliteta, ali ne može da prouzrukuje njeno opadanje. Moguće je da se postojeća kosa ošteti i da sama dlaka postane lomljivija, ali će nova kosa izrasti sasvim normalno.

6. Vezivanje može da izazove ćelavost - Tačno

Dlaka koja se nasilno iščupa prilikom njenog vezivanja gumicom, ne može da se regeneriše. U to smo se same uverile nebrojano puta kada smo preterano počupale obrve tokom 90-ih, pa sada kada su ponovo u modi one izraženije mi više nemamo dovoljno dlačica u njima. 

7. Šišanje podstiče rast kose - Netačno

Pixabay

Šišanje kose

Ovo je možda i najveća zabluda kada je u pitanju nega kose. Koliko ste to puta čule od svojih baka i starijih frizerki? Tačno je da će kosa biti lepša i zdravija ukoliko je redovno šišamo, ali to neće doprineti njenom bržem rastu, kao ni njenom ugušćivanju.  

8. Nedostatak vitamina vidi se na kosi - Tačno

Ukoliko vam fali nešto od vitamina to će se odraziti i na vašoj kosi. Suva, lomljiva kosa koja ima ispucale krajeve najverovatnije je znak da imate manjak nekih vitamina i da bi što pre trebalo da prekontrolišete krvnu sliku. 

9. Stres ne izaziva gubitak kose - Netačno

pexels.com

Stres utiče na kosu

Ukoliko ste pod velikim stresom, on će se prvo odraziti na vašoj kosi i noktima. Stres direktno utiče na mnoge probleme kada je u pitanju zdravlje. Neretko se dešava da nam kosa zbog stresa postane seda, iako je to najčešće pitanje genetike.

10. Prirodna ulja podstiču rast kose: Tačno

Ulja su vrlo lekovota. Povratak prirodi je oduvek bio pun pogodak, a evo koja najdelotvornija.

- Ulje zelenog čaja
Ogroman plus je što je to jedno od najmanje masnih ulja i može se brzo upijati u koži glave. Ako nemate eterično ulje pri ruci, možete se odlučiti i za ispiranje zelenim čajem. Da biste ga primenili, jednostavno potopite kesice čaja u malo vode i ohladite ih 30 minuta do sat vremena pre nego što sipate čaj u bocu sa raspršivačem ili u bocu sa aplikatorom ulja.

- Ulje ruzmarina

Otkriveno je da kada se svakodnevno umasira u kožu glave, ruzmarin može pomoći u rastu kose. Ovo je dodatno potvrdila studija koja je otkrila da se njime možete zaštititi i od gubitka kose. Ruzmarin umiruje kožu glave i stimuliše rast nove kose. Za nanošenje, pomešajte nekoliko kapi ulja ruzmarina sa vašim omiljenim uljem za kosu i umasirajte u kosu i kožu glave nekoliko puta nedeljno.

- Ulje geranijuma

Ovaj ekstrakt cveća ima veliki potencijal kao proizvod za rast kose. Utvrđeno je da ulje reguliše proizvodnju sebuma i održava sekreciju oko folikula dlake. Takođe je bogato aminokiselinima, za koje se pokazalo da neguju kosu i podstiču cirkulaciju krvi. Takođe, može pomoći u jačanju, hidrataciji i obnavljanju vaše kose.

- Ricinusovo ulje

Ideja je da njegov visok sadržaj ricinoleinske kiseline može pomoći u poboljšanju cirkulacije krvi u skalpu. Kao što znamo, hidratizovana kosa će verovatno rasti brže.

- Ulje mente

Pepermint izaziva širenje krvnih sudova, povećavajući protok krvi. Ako imate masnu kosu, pepermint takođe uravnotežuje PH vrednost vašeg temena, što može pomoći u regulisanju proizvodnje ulja. Ulje mente uvek treba mešati razblažen sa osnovnim uljem, nikada ga ne nanosite direktno na kožu.
 

 

Komentari (0)