Kosa

Ispravljanje kovrdžave kose: Razlozi ZA i PROTIV

Kosa sa kovrdžama je po prirodi suva i potrebna joj je posebna nega

07.03.2022 11:00

Ispravljanje kovrdžave kose: Razlozi ZA i PROTIV
Pixabay

Onaj ko ima ravnu kosu, ide kod frizera da dobije bujne kovrdže i velike lokne. A oni kojima se prirodno kovrdža kosa silno žele da imaju ravnu kosu koja im neće zadavati brige i koju će moći da je skupe u rep ili punđu, ili pak ošišaju kako žele.

Većina žena smatra da kovrdžava kosa nije uredna, elegantna, šik ili otmena i zbog toga se osećaju nesigurno i silno žele ravnu kosu. Iako kovrdžava kosa ima svoju jedinstvenu draž, ona zahteva mnogo truda i nege.

Ispravljanje kose toplotom

Jedan od najčešćih načina ispravljanja kose je peglanje i feniranje, što može da ošteti strukturu dlake:

-Visoka toplota čini fizičke i nepovratne promene u vašoj kosi na molekularnom nivou. Na taj način fizički menjate strukturu proteina, odnosno keratina, kaže dr Rolanda Džonskon Vilkerson, viša naučna savetnica za lepotu, piše naturallcurly.com.

Pixabay

Visoke temperature oštećuju kosu na molekularnom nivou

 

Hemijski tretmani ispravljanja kose

Tretmani trajnog ispravljanja kose su oblik hemijske obrade kose. U zavisnosti od toga koji metod obrade koristite, kosa koja je prirodno kovrdžava može se promeniti tako da bude ravna i da izgubi kovrdže.

Ovi tretmani rade se na nekoliko meseci i traju dok nova kosa ne izraste kako bi zamenila kosu koja je tretirana. Iz tog razloga, ovi procesi se nazivaju trajno ispravljanje kose.

Permanentno ispravljanje kose odnosi se na nanošenje hemijskih proizvoda koji trajno menjaju folikulu dlake, a to morate da prepustite profesionalcu. Čak i oni sa ovom metodom mogu da naprave velike greške ukoliko nisu dovoljno obučeni da rade sa agresivnim hemijskih sredstvima i ne procene dobro kvalitet kose. Tada može doći do gubitka kose i nije se jednom desilo da su žene zbog toga morale da počnu da nose periku.

Pixabay

Agresivni hemijski tretmani mogu trajno da oštete kosu

 

Frizeri za trajno ispravljanje kose koriste proizvode na bazi natrijuma kako bi razbili strukturu prirodnog keratina. Zatim nanose hemijska sredstva kojim neutrališu kiseline koje su naneli.

Keratinski ili brazilski tretmani za kosu su daleko blaži i obično imate ravnu kosu od tri do pet meseci. I sa ovim tretmanom treba biti oprezan i kosu poveriti samo stručnjaku. Na tržištu postoje kompleti uz pomoć kojih to možete sami da uradite to kod kuće. Ono što morate da znate je da keratin nikako ne nanosite na blajhanu ili nekim drugim tretmanom tretiranu kosu, prenosi healthline.com.

Neželjeni efekti

Uz pogrešnu tehniku i nedovoljnu obučenost, najčešće dolazi do iritacije vlasišta i lomljenja kose. Hemikalije koje se nanose na kosu nikako ne smeju doći u dodir sa temenom glave jer mogu da izazovu opekotine.

Nakon ovakvih tretmana, najčešće se javlja perut, a nakon toga može doći do opadanja kose, rascvetalih vrhova i sedih vlasi.

Zato treba dobro razmisliti pre nego što se odlučiti za ovakav agresivan hemijski tretman kose.

Pixabay

Ispravljanje kovrdža treba prepustiti stručnjacima

 

Pravilno ispravljanje kose toplotom

Ispravljanje kose je potpuno izvodljivo, uz malo truda i puno strpljenja. Kovrdžava kosa je prirodno suva i sklona oštećenju, tako da ispravljanje pramenova treba pristupiti krajnje oprezno. To je delikatan proces koji uključuje mnogo proizvoda za zaštitu od toplote, ali ako to uradite ispravno, vaš elegantan stil može trajati nekoliko dana!

Kako da ispraviti kovrdžavu kosu

-Operite kosu i nanesite na lokne poseban balzam za ispravljanje kovrdžave kose

-Nakon pranja, naprskajte veliku količinu regeneratora kako bi kosa zadržala vlagu. Time sprečavate lomljenje ispucalih vrhova i zaštićujete kosu od toplote.

-Da biste je još bolje zaštitili, nanesite joj sprej za ispravljanje kose s keratinskom kompleksom. Obavezno obilno premažite svaki pramen kako biste postigli maksimalnu glatkoću i kontrolu kovrdžanja.

-Ako imate vremena, ostavite kosu da se potpuno osuši na vazduhu kako biste je sačuvali od nepotrebnog izlaganja toploti i trenju. Ako treba brzo da osušite kosu, pokušajte da koristite difuzor na fenu kako biste raspršili toplotu i smanjili trenje. Nežno češljajte kosu dok je sušite da biste je raspetljali i pomogli da vaši pramenovi postanu ravni. Nikada ne pokušavajte da peglate mokru ili vlažnu kosu! Ravno peglanje mokre kose je manje efikasno i može dodatno oštetiti vaše delikatne pramenove.

Pixabay

Dugotrajno feniranje i izlaganje kose visokim temperaturama nije preporučljivo

 

-Kada vam se kosa potpuno osuši, podelite kosu na delove da biste lakše upravljali peglanjem. Najbolji način da to uradite je da radite od donjih slojeva kose gore. Zakačite gornje dve trećine svoje kose i prvo obradite donju stranu.

-Počevši od donjeg sloja kose, zategnite mali deo i provucite ga kroz peglu počevši od korena. Radite sa dovoljno malim delovima da morate da uradite samo dva poteza pegle. Kada se donji sloj kose ispravi, otkačite ostatak kose i počnite da ispravljate drugi deo. Nastavite dok svaki pramen ne postane gladak i sjajan. Za najbolje rezultate koristite peglu sa dugim pločama za brzo ispravljanje i kontrolu kovrdžanja.

-Pogledajte se u ogledalu i ako ste propustili neko mesto, ponovo provucite peglu. Zatim na kosu nanesite hidratantnu kremu za zaglađivanje koja drži kovrdže pod kontrolom, prenosi sajt johnfrieda.com.

Komentari (0)