Kosa

NEGUJTE KOSU I DOK SPAVATE: Sprečite mršenje i opadanje u nekoliko lakih koraka!

Da li ste znali da možda potpuno nesvesno oštećujete kosu tokom sna? Obratite pažnju na neke od vaših navika i saznajte kako vaša kosa može da se oporavlja dok vi sanjate slatke sne.

26.02.2022 23:00

NEGUJTE KOSU I DOK SPAVATE: Sprečite mršenje i opadanje u nekoliko lakih koraka!
pexels.com

Ženama je snažna, negovana i lepa kosa izvor samopouzdanja. I sve se mi trudimo da dok smo budne svaka dlaka bude na svom mestu. Ali šta se dešava kada utonemo u carstvo snova? Da li i naša kosa odmara? Kako je možemo sačuvati od oštećenja tokom noći i pomoći joj da se regeneriše dok se i mi sami oporavljamo od dugog i napornog dana? Portal Srećna Republika vam otkriva ovih 6 trikova koji će vam u tome pomoći.

Odaberite svilenu ili satensku jastučnicu

U poređenju sa pamučnim navlakama, svilene i satenske jastučnice smanjuju trenje koje nastaje trljanjem temena o jastuk. Pored toga, pamučne jastučnice upijaju vlagu iz kose, što čini vaše vlasi suvim, zbog čega se one lakše lome i kovrdžaju.

pexels.com

Žena u kadi sa mokrom kosom

Ne spavajte s mokrom kosom

Kosa je najizloženija oštećenjima kada je mokra. Ako se tuširate pre spavanja, obavezno osušite kosu kako biste sprečili njeno lomljenje dok spavate.

Koristite noćnu masku za kosu

Hidrirana kosa ujutru znači i popucalih vlasi tokom dana. Maske za kosu su idealan način da svojoj grivi pružite preko potrebnu hranu i vlagu. One sadrže mnoge bitne sastojke koji poboljšavaju elastičnost i čvrstinu kose.

pexels.com

Lepa i negovana kosa

Nanesite tretman za vlasište

Osim maski za kosu, koje obično idu na krajeve i dužinu, nanošenje tretmana direktno na vlasište takođe može biti korisno, savetuje portal Real Simple. Ovakvi proizvodi obezbeđuju sastojke koji stimulišu prokrvljenost temena i rast mlade kose, kaže frizer Trej Gilen.

Raspetljajte kosu pre odlaska na spavanje

Ukoliko razmrsite kosu pre spavanja to će dugoročno smanjiti njen gubitak i opadanje. Ovaj proces će takođe podstaći cirkulaciju krvi i distribuirati prirodna ulja sa vlasišta na celu kosu, što će umanjiti trenje kose tokom spavanja.

pexels.com

Devojka raščešljava kosu

Ne vezujte kosu i ne nosite kapu za spavanje

Postoje određene frizure koje oštećuju kosu, a rep je jedna od od njih. Međutim, šteta je dvostruko veća ako legnete da spavate sa tim frizurama. Iako vam može delovati bezopasno, kosa vezana u rep može da optereti vlasište i da dovede do opadanja kose. Ako baš morate da sklonite kosu s lica dok spavate, bolje se odlučite za labavu pletenicu.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)