Kosa

VEĆINA NAS POGREŠNO PERE KOSU: Stručnjak otkriva koliko često i na koji način je pravilno

Možda ste zabrinuti zbog izgleda kose jer je u poslednje vreme ili previše masna, suva, lomljiva ili opada. Kvalitet dlake zavisi od rada lojnih žlezda i tome doprinosi redovna higijena i pranje kose, a koliko je potrebno da ona bude čista i od čega zavisi da li ćete je prati svakodnevno ili ređe, stručnjaci imaju svoje mišljenje.

21.05.2022 12:00

VEĆINA NAS POGREŠNO PERE KOSU: Stručnjak otkriva koliko često i na koji način je pravilno
shutterstock.com

Postoje debate među ženama o tome koliko često treba prati kosu, jer jedne su zagovornice da se kosa treba prati ređe, dok druge ne mogu da zamisle dan bez oprane kose. Jedno je sigurno, prljava kosa se vrlo lako primeti i uzaludno žene pribegavaju raznim improvizovanim frizurama kako bi još koji dan „pregurale“ sa neopranom kosom. Postoje pravila za svaku tip, kolika hidriranost joj je potrebna, a o higijeni nije ni potrebno posebno pričati.

Dermatolog Geri Goldenberg za „Prevenciju“ kaže da je čišćenje kože i vlasišta jako važno, a pranje kose zavisi od tipa kojem pripada i vaših aktivnosti. Sebum koji proizvode lojne žlezde pomaže kosi da ostane zdrava i mekana, ali isto tako doprinosi mašćenju i sakupljanju peruti.

Postoji pravilo koje preporučuje Američka akademija za dermatologiju  da se rutina pranja kose zasniva na količini sebuma koji proizvodi. Masna kosa prema njima, zahteva temeljnu higijenu i češću što znači da to može i svaki dan, dok je kod suve kose suprotno.

unsplash.com

Masna kosa zahteva svakodnevno pranje

Previše korišćenja šampona savetuju stručnjaci nije poželjno, jer on doprinosi uklanjanju sebuma koji je neophodan kosi da ona bude glatka. Njegovim uklanjanjem kosa postaje lomljiva, suva i kruta.

Koliko treba prati koji tip kose?

Ukoliko je vaša kosa po prirodi suva, dermatolozi savetuju pranje jednom nedeljno. Ona ima dovoljnu suvoću i svako dodatno pranje može je isušiti, što dovodi do gubljenja teksture folikule dlake. Kod masne je, već smo pomenuli, drugačija situacija. Poželjno je prati svaki dan, jer ne samo što je dlaka zamašćena i nema prostora za „disanje“ , već je i izgled ovakve kose ružan za videti.

Za kovrdžavu kosu dermatolozi savetuju pranje jednom do dva puta nedeljno, dok se za tanku preporučuje svaki dan ili bar svaki drugi. Tanka kosa je sklona bržem mašćenju i zbog toga je poželjno da i njena higijena bude redovna.

unsplash.com

Kovrdžavi tip kose ne zahteva češće pranje, savetuju dermatolozi

Šta doprinosi češćem mašćenju kose?

Goldenberg navodi da pored teksture i boje kose koju imamo, glavnu ulogu u tome koliko će ona zahtevati pranje igra i vaša starost, ali i to koliko ste aktivni. Oni koji vežbaju će zbog znojenja imati potrebu za češćom higijenom kose zbog znoja koji se prilikom vežbanja nakupio. Opšti saveti su da se farbana kosa ređe pere, isključivo zbog bleđenja boje. Sa starenjem i kosa proizvodi manje masnoće tako da u toj dobi ne zahteva preveliku potrebu za tim.

BONUS VIDEO:

 

 

 

Komentari (0)