Kosa

UMESTO U SALATU SIPAJTE OVO SREDSTVO NA KOSU! Rezultati će vas fascinirati

Dobra salata nezamisliva je bez njenog važnog dodatka kao što je sirće, a da li ste znali da ga možete koristiti i u svrsi lepote i da ono čini čuda recimo za vašu kosu?

14.05.2022 15:00

UMESTO U SALATU SIPAJTE OVO SREDSTVO NA KOSU! Rezultati će vas fascinirati
unsplash.com

Zbog kiselkastog ukusa koje ima, sirće mnogima nije omiljeni dodatak u ishrani. Međutim, njegovu moć za zdravlje ne možemo poreći, jer je opšte poznato da se preporučuje kod problema sa šećerom i holesterolom, takođe,  odlično je i za rad creva.

Iako će ga domaćice rado dodati u salatu kako bi joj dao poseban ukus, začuđeno bi vas pogledala svaka kada biste joj predložili da isto to nanese na kosu, tvrdeći da će joj ona biti posle toga zdrava i negovana. Jabukovo sirće sadrži sve sastojke koji su važni za negu i oporavak kose, jer pre svega u sebi ima prirodne kiseline i vitamine koji su zaduženi za njenu relativizaciju. Stručnjaci ga preporučuju za ispiranje kose u tretmanu kod kuće i čini se da ne morate izdvajati veliki novac kako bi priuštili za svoju kosu pravi tretman.

Kako jabukovo sirće pomaže kosi?

Pored toga što je dobro za kosu, sirće je, pokazala su i testiranja, odlično za kožu glave, zbog svojih antibakterijskih svojstava, jer smanjuje upale na koži glave, a čisti je lokalno, prodirući u folikulu dlake. Na taj način uklanja perut i prljavštine, tvrdi Zak Vatson globalni edukator R+Co.

 

 

Gljivična oboljenja koja dovode do peruti, svraba kože, suve kose teško se rešavaju. Nekada i najbolji preparati ne mogu učiniti puno da otklonite problem, ali  sada je dokazano da jabukovo sirće zahvaljujući maličnoj kiselini koju sadrži ima antigljivično i antibakterijsko dejstvo i da ćete se ovog problema rešiti na jednostavan način.

Da li odgovara svakom tipu kose?

Jabukovo sirće zatvara kutikulu pramena kose, drži vlagu i štiti pigment odnosno boju.  Poseban  efekat ima kod farbane kose, kod koje pojačava sjaj dlake. Takođe, odlični rezultati korišćenja sirćeta pokazali su se i na kovrdžavoj kosi. Ona je podignuta i kovrdžava najviše zbog dehidratacije i nezadržavanja vlage u dlaci, a sirće joj pomaže da se smanji kovrdžanje tako što zatvara kutikulu odnosno površinski zaštitini sloj dlake.

Dermatolozi preporučuju ispiranje razblaženim sirćetom do dva puta nedeljno za zdravu kosu. To možete učiniti tako što ćete dve kašike sirćeta razblažiti u šolji tople vode.

 

 

Stručnjaci ne preporučuju korišćenje ovog dodadtka ishrani direktno na kosu, jer njegova Ph vrednost je visoka i može izazvati iritacije ukoliko se ne koristi na pravi način i bez rastvaranja sa vodom. Zak Vatson ističe da se na taj način izbegava i jak miris sirćeta koji bi u suprotnom ostao duže na kosi.

Sirće ne samo što uklanja perut i bakterije sa kose,ubrzava rast kose, regeneriše ispucale krajeve , sprečava opadanje kose i smanjuje njeno mašćenje. Mnogi poznati brendovi ga imaju u svojim proizvodima kao bazu i neosporno je da daje sjajne rezultate.

 

 

                                             

 BONUS VIDEO:

                                                                    

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Komentari (0)