Kosa

POSLE KOVIDA 19 ŽENE NA METI NOVE PANDEMIJE! Eksperti zabrinuti, evo šta je uzrok i kako se boriti!

Sve više pripadnica nežnijeg pola, bez obzira na godine, ima problem s jednim problemimom koji nije samo estetski, već i zdravstveni, pa je zato od velike važnosti da budete oprezni.

01.06.2022 13:00

POSLE KOVIDA 19 ŽENE NA METI NOVE PANDEMIJE! Eksperti zabrinuti, evo šta je uzrok i kako se boriti!
shutterstock.com

Sve više žena ima problem sa prekomernim opadanjem kose. Prema jednom istraživanju sprovedenom u Velikoj Britaniji, čak 75 procenata dama zabrinuto je zbog iznenadnog i obimnog gubitka kose, a više od 40 odsto njih u ovom trenutku bori s tim problemom.

Eksperti su zabrinuti da su žene na meti nove pandemije koja pogađa i mlađe i starije pripadnije nežnijeg pola, a da je do toga došlo nakon pandemije koronavirusa koja je donela niz promena. 

Tokom istraživanja žene su priznale da su zabrinute jer svakog dana pronalaze sve više otpalih vlasi na jastuku posle spavanja ili opalih dlaka u kadi nakon tuširanja. Taj problem, kako su istakle, direktno utiče na njihovo samopouzdanje, ali i na druženje s prijateljima i fotografisanje budući da je prisutan strah da će se na slikama videti njihova proređena kosa.

shutterstock.com

Uzroci za prekomerno opadanje kose mogu biti različiti, pa je najbolje da se posavetujete sa lekarom

Šta su uzroci?

Ispitujući uzroke prekomernog opadanja kose kod žena stručnjaci su došli do zaključka da je okidač ogroman psihički i fizički pritisak, to jest stres kom su dame svakodnevno izložene, uključujući i prethodne dve i po godine straha koje su svi ljudi na planeti teško preživljavali tokom pandemije KOVID-19.

Pored toga, sve više žena nema vremena da se posveti sebi i brine o sopstvenom zdravlju.

- Svi ti faktori negativno su uticali na rast kose, kao i na svakodnevno opadanje vlasi. Kosa nije neophodna za fizički opstanak ali je ona odraz našeg statusa uhranjenosti i opšteg blagostanja. Stanje kose ukazuje na moguće bolesti, kao i na poremećaje u ishrani - objasnili su stručnjaci, a prenosi britanski Ekspres.

Prema rezultatima istraživanja, došlo se do zaključka da mnoge žene imaju problem s nedostatkom gvožđa, vitamina B12 i vitamina D.

- Što je najgore, mnoge dame to ni ne znaju pa se ne leče. A razlog za prekomerno opadanje kose kod žena može da bude i rezultat hormonskog disbalansa koji mora da se leči. Pored toga, žene osećaju pritisak da moraju sve i sada zbog čega nivo kortizola, odnosno hormona stresa raste. To direktno utiče na kvalitet njihove vlasi i preterano opadanje kose - upozorili su istraživači.

Uprkos spoljašnjim uticajima ili unutrašnjim problemima postoji način da se gubitak kose kod žena zaustavi i podstakne rast novih, zdravih vlasi. Prema savetu frizerskih stručnjaka postoji 4 načina kako da se uhvatite u koštac sa tim problemom.

1. Nemojte ćutati o problemu

Nemojte ćutati i kriti od drugih da imate problem. Gubitak kose nije trivijalan jer je ona sastavni deo našeg identiteta i od ključne je važnosti za samopouzdanje. Ako ne možete sami da se izborite s problemom potražite savet lekara ili stručnjaka.

2. Uravnotežena ishrana

Zdrava i uravnotežena ishrana glavni je stub zdravlja, pa i zdravlja naše kose. Neka se vaš meni zasniva na raznolikoj, sezonskoj hrani bogatoj vitaminima, posebno vitaminom B12, proteinima, zdravim mastima, cinku i gvožđu. Da biste bili sigurni da vaša kosa dobija sve potrebne hranljive materije za rast vlasi uzimajte dodatke ishrani specifične za kosu.

unsplash.com

Potražite savet od frizerskih stručnjaka ili dermatologa kako da oporavite svoju kosu

3. Zdrava koža glave

Zdrava koža glave glavni je preduslov za zdravu, jaku i lepu kosu. Proverite kod lekara u kakvom stanju je ona stanju. Možda imate neku upalu, a da ni ne znate. Proverite nivo hormona, posebno ukoliko ste u menopauzi jer se telo žene tada menja. Dermatolog može da proveri i u kakvom je stanju folikul dlake i da otkrije koji je razlog za opadanje vlasi.

4. Sredstva protiv opadanja kose

Kada otkrijete koji je uzrok prekomernog opadanja kose u dogovoru s dermatologom izaberite sredstva za negu i zaštitu vaše kose. Postoje brojni preparati na biljnoj i prirodnoj bazi koji vam mogu pomoći ne samo kod prekomernog ispadanja vlasi, već i da se spreči da dlaka bude kruta i lomljiva. Dobra vest je da ćelije kose brzo rastu i lako se regenerišu pa neće biti potrebno puno vremena da kosu u potpunosti oporavite.

Komentari (0)