BEZ PRETERIVANJA!

OVO BI SVAKA DAMA TREBALO DA ZNA: Da li je šampon za suvo pranje kose problem ili rešenje?

Žurite na posao i ne stižete da operete kosu, pa posežete za bočicom suvog šampona, koji spasava stvar i vašu frizuru. Da li ste se ikada zapitali koliko često bi ga trebalo koristiti? Portal Srećna Republika vam to otkriva!

19.12.2021 16:23

OVO BI SVAKA DAMA TREBALO DA ZNA: Da li je šampon za suvo pranje kose problem ili rešenje?
unsplash.com

Iako ne čisti ni kosu ni vlasište, od velike je pomoći u onim trenucima kada ne stižemo da se pozabavimo kosom. Kada se koristi umereno, šampon za suvo pranje kose je bezbedan za korišćenje. Međutim, ako ga koristimo u kontinuitetu tokom dužeg vremenskog perioda, on može da promeni mikrobiom vlasišta, kaže sertifikovani triholog Vilijam Gaunic.

- Ako se koristi svakodnevno, može uzrokovati probleme uključujući suvoću, ljuštenje, upaljeno vlasište i pogoršati druga stanja, poput seboroičnog dermatitisa, ako je već prisutan - kaže ovaj "doktor za kosu".

Budući da ne čisti vlasište, ako se konturirano koristi može da zapuši folikule kose i prouzrokuje folikulitis, kaže triholog Peni Džejms. Folikulitis je stanje vlasišta u kojem se folikuli dlake upale, savetuje portal Real Simple.

- Neki ljudi takođe mogu biti osetljivi na hemikalije ili sastojke unutar suvog šampona, tako da ga ne bi trebalo redovno koristiti - dodaje Gaunic.

Triholozi preporučuju da šampon za suvo pranje kose koristite najviše dva puta nedeljno. Ako svoje vlasište održavate čistim i zdravim bez upotrebe suvog šampona, ne bi trebalo da bude nikakvih negativnih uticaja na kosu ili vlasište. Problemi nastaju kada se oslanjate isključivo na njega, kaže Gaunic.

Da li i vi koristite šampon za suvo pranje kose i kakva su vaša iskustva? Podelite to sa nama u komentarima!

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na Telegramu i Vajberu. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.

Komentari (0)