Odrasli

EVO ZAŠTO VAM OPADA KOSA TOKOM TUŠIRANJA! Kupate se na pogrešan način!

Eksperti za negu kože tvrde da su otkrili ključni uzrok prekomernog opadana vlasi tokom tuširanja, što ste možda primetili po količini vlasi u vašem slivniku.

27.04.2022 20:00

EVO ZAŠTO VAM OPADA KOSA TOKOM TUŠIRANJA! Kupate se na pogrešan način!
shutterstock.com

Opadanje kose je normalna stvar jer se na taj način vlasi regenerišu. Međutim, koliko puta ste se iznervirali ili uplašili kada ste posle tuširanja u kadi videli punu šaku dlaka zaglavljenih u slivniku. Razlog za to je, tvrde eksperti, pogrešno tuširanje.

Naime, stručnjaci za negu kose ističu da se mnogi ljudi pogrešno kupaju, što može biti jedan od ključnih razloga za prekomerno opadanje kose.

Tajna zapravo leži u temperaturi vode kojom se tuširate. Suviše topla voda za kupanje utiče na protok krvi na vlasištu, što za posledicu može imati prekomerno ispadanje vlasi. 

shutterstock.com

Vrela voda isušuje kožu glave, što može dovesti do peruti 

Usporavanje cirkulacije

Previše vruća voda za kupanje možda jeste prijatna, ali kako upozoravaju stručnjaci, toplota usporava cirkulaciju koja je ključna za podsticanje zdravog rasta kose. Topla voda otvara pore na glavi, što koren kose čini slabijim i omogućava lakše ispadanje vlasi. 

Na kosu utiče čak i para koja se stvara u kupatilu prilikom tuširanja toplom vodom, što može dovesti do toga da vam vlasi postanu suviše krhke i podložne lomljenju.

Oštećenje kože

Suviše topla voda za tuširanje može dovesti do pojave peruti ili pojačati taj problem ukoliko on već postoji. Vrela voda za kupanje, a posebno za pranje kose, takođe skida i uništava prirodna ulja na koži glave koja postaje ekstremno suva. 

Takva koža teško apsorbuje kiseonik i hranljive materije koje su neophodne za održavanje njenog zdravlja. Oštećena i suva koža glave počinje da se ljušti i peruta, a sićušne ljuspice kože će, složićete se, narušiti i najlepšu kosu i frizuru.

To, međutim, nije jedini problem. Ukoliko dođe do skidanja prirodnih ulja sa kože glave, vaše telo će pokušati da nadomesti taj nedostatak, što će za posledicu imati da će se vaša kosa brže mastiti i prljati

shutterstock.com

I muškarci treba da obrate pažnju na temperaturu vode za kupanje da ne oštete kosu

Šta je rešenje

Niko ne voli da se tušira ledenom vodom, a najbolje rešenje je naći sredinu, odnosno da voda za kupanje ne bude ni previše vruća, ni previše hladna, već mlaka. Istu takvu vodu treba koristiti i za pranje kose

Stručnjaci za negu preporučiju da se za pranje vlasišta, ili bar kada je u pitanju poslednje ispiranje, koristi što hladnija voda. Na taj način ćete podstaći cirkulaciju kože glave što će doprineti očuvanju prirodnih ulja glave. Kosa će biti glatka, sjajna i laka za oblikovanje jer će vlasi prilikom pranja zadržati neophodnu vlagu koja utiče na teksturu i bujnost same kose

BONUS VIDEO:

Komentari (0)