Odrasli

5 JOGA POZA ZA BRŽI RAST KOSE! Sjajna i gusta, bas onakva o kakvoj ste sanjali!

Odavno je poznato da specijalni joga položaji imaju dalekosežni pozitivan efekat na stanje čitavog organizma, a evo kako utiču na kosu.

05.04.2022 18:00

5 JOGA POZA ZA BRŽI RAST KOSE! Sjajna i gusta, bas onakva o kakvoj ste sanjali!
Pixabay.com

Ako ste tražili lek za brži rast kose i njeno ugušćivanje, zašto ne biste dali priliku ovim joga pozama koje vam, kako tvrde dobro upućeni izvori, i te kako mogu pomoci u ostvarivanju tih ciljeva.  

U pitanju je pet jednostavnih poza koje će obezbediti brz rast kose i poboljšanje njenog kvaliteta, snage i zdravlja. I ne samo to, vežbe, takođe, sprečavaju opadanje kose i omogućavaju hranjenje folikula dlake čime ona postaje svežija i izdržljivija. 

1. Pas koji gleda dole 

Pixabay.com

Poza pas koji gleda dole ovako se izvodi na pravilan način 

Ovom snažnom pozom ojačaćete ruke i noge. Takođe, njom se otvaraju pluća, pa se tako povećava i kiseonik u čitavom sistemu, kao i dotok krvi u mozak. Protokom krvi kroz glavu jača i folikul dlake i pomaže da kosa raste brže.

Takođe, može doći do regeneracije i zarastanja kože glave. Hipofiza, koja se naziva i glavna žlezda i koja se nalazi u mozgu, reguliše mnoge fizičke funkcije kao što su metabolizam, rast i seksualna zrelost. Povećani protok krvi kroz organizam tokom poze psa takođe će koristiti toj žlezdi, pa samim tim i hormonskoj ravnoteži.  

2. Poza deteta podmlađuje 

Pixabay.com

Poza deteta

Pozitivno deluje na gležnjeve i kukove i isteže mišiće leđa. Tokom poze deteta, od nas se traži da se pustimo i utonemo duboko ka zemlji. Dok smo u takvom položaju, možemo se osloboditi odgovornosti i svega što nam blokira put i opušta um. Nervni sistem dolazi u stanje regeneracije, a to ima pozitivan efekat na nadbubrežne i reproduktivne žlezde. To zauzvrat utiče na zdravlje kose i omogućava njen brži rast.

3. Kapalbhati - tehnika čišćenja

Pixabay.com

Disanje je najvažnije

Ritmičko disanje i "kretanje" stomaka čisti unutrašnje organe i dovodi do povećanja cirkulacije krvi. Ono što se primeti odmah nakon vežbe jeste miran i fokusiran um. Poza ima trenutni efekat na nervni sistem, opušta i podstiče regeneraciju celog tela, uma i duše. Podmlađujućim efektom Kapalbhati, može se korigovati i hormonska neravnoteža, a rast kose može biti pozitivno stimulisan.

4. Stalak za ramena

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Yoga (@yoga)

Poznato je da ova prelepa vežba ima ogroman umirujući efekat. Obično se praktikuje na kraju vežbe joge jer olakšava nervnom sistemu da pređe u parasimpatičko raspoloženje, koje je duboko regenerativno. Brada se pomera bliže grudima i štitna žlezda se stisne. Ovo prvo dovodi do smanjenja cirkulacije krvi. Ali čim se "oslobodite", dolazi do ogromnog povećanja protoka krvi u štitnu žlezdu što može imati veoma pozitivan efekat i na rast kose. Stopala iznad glave su najbolja detoksikacija. Sva krv iz nogu može da teče u stomak i da se prečisti. Detoksikacija ponovo može imati pozitivan efekat na opšte zdravlje.

5. Stoj na glavi

Pixabay.com

Stoj na rukama

Obrnuti položaj nogu ima ogroman efekat kada je u pitanju detoksikacija. U ovoj pozi, tok krvi nije ometan pregibom u vratu, pa zato dolazi do ogromnog povećanja protoka krvi kroz mozak. To ima pozitivan efekat na hipofizu i epifizu, pozitivno stimuliše tok limfe i smiruje nervni sistem. Sve to zajedno nudi ogromnu korist za vaše zdravlje i blagostanje.

 

Komentari (0)