Lice

ZAŠTO NIKAD NE TREBA DA BACATE VODU U KOJOJ SE KUVAO PIRINAČ? Čini čuda za lepotu bukvalno od glave do pete

Ovaj eliksir za negu lako se pravi, a koristi se za lice, telo, nokte, kosu čak i za pete. Nudimo vam 3 načina kako da napravite pirinčanu vodu

17.05.2022 20:00

ZAŠTO NIKAD NE TREBA DA BACATE VODU U KOJOJ SE KUVAO PIRINAČ? Čini čuda za lepotu bukvalno od glave do pete
shutterstock.com

Vodu u kojoj se kuvao pirinač većina nas bez razmišlja prolije u sudoperu ne znaju da na taj način baca eliksir za negu i lepotu. Ona je tajna negovanog i mladolikog izgleda azijskih žena koje je obilno koriste u bjuti tretmanima od glave do pete.

Pirinčana voda pomaže u zaštiti kože od starenja, pegla sitne bore i umanjuje efekat štetnog UV zračenja.

Pixabay.com

Pirinačana voda je već vekovima najbolji prijatelj za negu azijskih žena 

Zašto je dobra

Voda u kojoj se kuvao pirinač u sebi sadrži sve hranljive sastojke  pirinča kao što su gvožđe, kalcijum i vitamin D koji je neophodan za zdravlje i lepotu. U ovoj vodi se zadržavaju trigliceridi, lipidi i skrob koji doprinose zdravlju kože na više načina.

Kao pristupačan i jeftin sastojak pirinčana voda se koristi za posvetljivanje kože koja nakon tretmana ostaje blistava, jedra, fine teksture i bez tamnih fleka.

Posebno se preporučuje devojkama sa problematičnom kožom i tinejdžerima zato što umiruje upale i pomaže u uklanjanju akni. Dovoljno je ujutru ili uveče natopiti vatu u pirinčanu vodu i nežno masirati problematična mesta na licu ili telu.

Ova čarobna voda sadrži folnu kiselinu koja odlično deluje protiv upala i umiruje kožu. Može da se koristi kao jeftin, a vrlo efikasan tonik za lice.

Pixabay.com

Osim za kožu pirinač čini čuda i za kosu

Pegla bore

Voda od pirinča bogata je antioksidantima pa sprečava oštećenje elastina kože što dovodi do prevremenog starenja. Zahvaljujući skrobu iz pirinčane vode jača se odbrambena barijera kože koja se na ovaj način lakše bori protiv štetnih spoljašnjih uticaja.

Osim za lice, koristi se za negu celog tela tako što se u kadu u vodu za kupanje doda teglica pirinčane voda, a vaša koža će nakon toga biti svilenkasta i meka.

Voda od pirinča čini čuda za kosu. Dovoljno je posle uobičajenog pranja vlasište glave isprati sa ovom vodom, a kosa će biti meka, sjajna i laka za oblikovanje. Uz to će i brže da raste.

Pirinčana voda je dobra za jačanje noktiju, ali i za pete. Ukoliko stopala potopite u ovu vodu ispucala koža na petama će odmeknuti pa će biti lakša za uklanjanje.

Voda od pirinča može i da se pije. Pomaže kod nadutosti, gastritisa, reguliše visok krvni pritisak, telesni temperaturu, sprečava i leči zatvor.

Pixabay.com

Za pravljenje pirinčane vode može se koristiti integralni ali i običan beli pirinač

Kako se pravi

Pirinčana voda može da se napravi na 3 načina. Kuvanjem kao kada se pirinač pripremate za jelo, ali stavite mnogo više vode da se ne bi zgusnuo. Voda se procedi, ohladi i ostavi za dalju upotrebu.

Drugi način je potapanje. Nakon što ste pirinač sipali u cediljku i temeljno ga oprali ispod jakog mlaza vode prelite ga sa pola litre tople vode i ostavite da odstoji pola sata uz češće mešanje. Procedite i teglicu sa vodom čuvajte u frižideru, a može da se koristi 7 dana.

Treći i najefikasniji način za regeneraciju kože je fermentacija. Opran pirinač sipajte u teglu, nalijte vodu i ostavite na sobnoj temperaturi 2 dana. Na ovaj način će doći do prirodne fermentacije pirinča. Vodu procedite, čuvajte u frižideru i koristite što češće. Za pripremu ove vode može se koristi integralni, ali i običan beli pirinač.  

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na Telegramu i Vajberu. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)