Lice

OGLEDALO KAO DOKTOR: Lice otkriva da li ste zdravi i kako vam radi mozak

Da li ste znali da se zdravlje "očitava" na licu? Neurofiziolog dr Danila Amena tvrdi da su zdravlje lica i mozga povezani i da bi za dobar balans trebalo da se pridržavate 11 jednostavnih pravila.

16.05.2022 18:00

OGLEDALO KAO DOKTOR: Lice otkriva da li ste zdravi i kako vam radi mozak
shutterstock.com

Nije nepoznato da se na koži, kosi i noktima može utvrditi u kakvom je stanju vaš organizam i nedostaju li mu vitamini.

Neurofiziolog dr Daniel Amen došao je do zaključka da se stanje mozga može proceniti na osnovu kože. Kakva vam je koža lica, u takvom stanju je i jedan od vitalnih organa u vašem telu. Dr Amen navodi 11 pravila kojih se treba pridržavati kako biste bili zdravi.

1. Uz dobar san i koža blista

Tokom spavanja se uspostavlja ravnoteža hormona i telo se opušta. U snu se koža obnavlja i čisti od nakupljenih toksina tokom dana. Dobar san jednak je ako ne i bolji bilo kom tretmanu protiv starenja, tvrdi dr Amen.

2. Smanjite stres

Koliko god da ste mu izloženi, pokušajte da reducirate stres i „skinućete“ nekoliko godina, a i bora sa lica i usporiti starenje. Kada je hromon stresa pod kontrolom, koža sporije stari i imate mladalački izgled.

unsplash.com

Stres utiče i na zdravlje ali i na izgled kože

3. Poboljšajte cirkulaciju krvi

Povećanim pulsom podstiče se dotok krvi u mozak i povećava se proizvodnja kolagena koji je važan za lice i proces starenja.

4. Uspostavite ravnotežu hormona

Hormonski disbalans najčešće prouzrokuju akne, suva koža ili bore. Hormon estrogen usporava starenje i poboljšava elastičnost i mladolikost kože. Ukoliko je on u padu, dolazi do lošeg umrežavanja kolagenskih vlakana koja stvaraju elastičnost kože.

5. Izbegavajte kofein i alkohol

Ovi napitci dehidriraju kožu i ukoliko želite blistav i lep ten, izbegavajte ih, ili barem ograičite, savetuje dr Amen.

shutterstock.com

za blistav ten izbegavajte kafu ako je moguće savetuje dr Amen,

6. Ostavite cigarete

Ukoliko prestanete da pušite, učinićete dobro za svoju kožu. Sve što je do tada prouzokovala ova loša navika možete da sprečite ili umanjite, zato ostavite cigarete.

7. Jedite zdravu hranu za mozak

Hrana koja obiluje antioksidansima, podstiče regenraciju i na koži i u mozgu, s toga se preporučuje da se u hranu uvrste što više, avokado, orašasti plodovi, lisnato povrće, semenke i ulje algi jer će vašu kožu preporoditi.

8. Smanjite težinu

Ne treba isticati da je skladna težina poželjna, kako zbog izgleda, tako i zbog zdravlja. Ona takođe utiče na dobar tonus i elastičnost kože, pa se preporučuje da je držite pod kontrolom.

9. Pijte puno vode

Najbolji način da se spreči dehidrirana koža i bore jeste unos više tečnosti. Voda je neophodna za hidriranje kože i opšte zdravlje, pa će tako sprečiti i pojavu bora ako je konzumirate u dovoljnim količinama.

Pixabay.com

Voda je neophodna za hidriranje kože i upšte rganizma

10. Oprez na suncu

Vitamin D kojeg prirodno dobijamo putem sunčevih zraka je neophodan za dobro zdravlje i lep izgled kože. Međutim, ukoliko se preterano izlažemo suncu, bez zaštitne kreme i opreme, izlažemo riziku kožu od preveremenog starenja i pojave pega.

11. Rešite se bolesti „modernog doba“

Depresija, stres, anksioznost i korišćenje određenih supstanci negativno utiču na vitalnost kože i njenu elastičnost. Da bi ona izgledala odlično rešite ih se što pre peporučuje dr Amen.

Kada vam je koža zdrava i lepa takvo će biti i stanje mozga, savetuje ovaj doktor, a ovih 11 pravila su vrlo jednostavna za postizanje tog cilja.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na Telegramu i Vajberu. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.

BONUS VIDEO:

                            

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Komentari (0)