Odrasli

JEDNOM NAVIKOM UNOSIMO ZARAZU U KUĆU, A DA TOGA NISMO SVESNI! To je svako barem jenom u životu uradio, a katastrofalno je za zdravlje

Stručnjaci tvrde da se ovom navikom stepen prisustva mikroba u domu povećava za čak 90 odsto, što je posebno opasno u domovima s malom decom.

12.05.2022 18:00

JEDNOM NAVIKOM UNOSIMO ZARAZU U KUĆU, A DA TOGA NISMO SVESNI! To je svako barem jenom u životu uradio, a katastrofalno je za zdravlje
shutterstock.com

Možda će mnogi nečiju tendenciju za čistoćom okarakterisati kao preterivanje, ali i to je bolje od boravka u prljavštini. Činjenica je da svi vole da borave u bezbednosm prostoru, ali malo ko razmišlja da li se na pravi način brine da ga obezbedi.

Iako mislite da su vam cipele čiste jer je napolju vreme predivno i ne propuštate nijednu priliku da prošetate, a onda tako obuveni boravite u kući, možda bi trebalo da menjate tu naviku. Ili još gore, često vam se dešava da pozivate i goste da se ne izuvaju i da uđu "slobodno" jer vi "ionako morate da čistite narednih dana". Upravo to vas, međutim, može koštati zdravlja, tvrde stručnjaci.

Bakterije koje unosite obućom u kuću mogu da prežive čak i do nekoliko nedelja, pokazala su istraživanja. U studiji koja je objavljena u "Časopisu o nauci čišćenja" otkriveno je da na čak 96 odsto cipela možete pronaći štetne bakterije. Među njima jedna od najpoznatijih jeste Ešerihija koli koja se nalazi na čak 27 odsto cipela.

shutterstock.com

Bacila na obući ima više nego na najprljavijim mestima

Taj podatak bi možda trebalo da bude alarm onima koji smatraju da odlaganje obuće u cipelarnik nije nužno. Iako izuvanje pri ulasku u kuću za mnoge porodice predstavlja uštogljenost i konvencionalnost, pa se češće okreću „opuštenijem“ i komformnijem stilu, neizuvajći se, tako sebe i svoje najbliže dovode u opasnost od prenosa mikroba i širenja zaraze.

- Prljavština sama po sebi nije opasna, ali bi trebalo da je smanjite na minimum ako imate dete u kući -napominje dr Keli Rejnolds, mikrobiolog i profesor na Univerzitetu u Arizoni.

Pojedini roditelji nisu svesni kolika je opasnost od tih bakterija budući da su mala deca sklona da u usta stavljaju prste i igračke koje su prethodno bile na podu, i tako se direktno izlažu opasnosti.    

unsplash.com

Porodice sa malom decom naročito treba da vode računa o zdravom i čistom prostoru

Zbog toga bi trebalo redovno održavati mesto boravka čistim i češće usisavati, napominju stručnjaci.

Inače, mikrobi nisu jedino što možete uneti u kuću. Tu su i hemikalije i toksini koje ste usput pokupili od kuće do posla - čekajući autobus na stanici, prenoseći toksine od automobila, ali i od cigareta.

Ne treba paničiti i smatrati da prostor gde se boravi mora beti sterilan, ali sam podatak da neizuvanjem povećavate šansu da se mikrobi razmnože po vašem stanu za 90 odsto, dovoljan je razlog da menjate dosadašnju naviku i tako se pobrinete za svoje zdravlje i zdravlje vaših najbližih.

BONUS VIDEO:

 

 

                             

 

 

 

 

Komentari (0)