Odrasli

OZBILJNO UPOZORENJE NA TEŠKO OBOLJENJE KOŽE MOŽE SE JAVITI NA NOKTIMA! Budite pažljive i pratite promene i na rukama i na nogama!

Veoma je važno pratiti znakove oboljenja koji mogu pomoći u sprečavanju njegovog širenja i uzimanja maha.

09.05.2022 19:00

OZBILJNO UPOZORENJE NA TEŠKO OBOLJENJE KOŽE MOŽE SE JAVITI NA NOKTIMA! Budite pažljive i pratite promene i na rukama i na nogama!
shutterstock.com

Bolest koja sve najviše plaši svakako je rak, a nažalost, ona se može javiti kod bilo koga, na bilo kom delu tela i u bilo koje vreme. Ali što je jasno jeste činjenica da se gotovo sve vrste kancera mogu pobediti ukoliko se otkriju na vreme, pa je zato veoma važno da pratimo znake na telu, kao i sve signale koje nam ono daje. 

Jedan od najopasnijih oblika kancera svakako melanom, rak kože, a stručnjaci su sada otkrili da se on  u najranijoj fazi može otkriti ukoliko redovno pratite promene na rukama i na nogama, tačnije na noktima.

printscreen

Obratite pažnju na vaše nokte

Neki od prvih sumnjivih znakova može se javiti ispod ili oko vaše nokatne ploče. Ukoliko se znaci ustanove na vreme, pomoći i te kako ima. 

Američka akademija za dermatologiju upozorava da je preventiva najbolji lek.

- Rak kože se najčešće javlja kod pacijenata starije životne dobi, iako nisu pošteđeni ni mlađi. Najopasniji stadijum jeste melanom, koji se otkriva u nešto kasnijoj fazi bolesti. Kako ne bi došlo do toga obavezno obratite malo više pažnje na nokte i to i na rukama i nogama - poručuju sa Američke akademije za dermatologiju, a prenosi portal "dailyrecord.co.uk".

Tipičan znak raka je tamna linija na noktu. Iako deluje bezazleno, i zbog nje nema bolova, nju nikako ne bi trebalo zanemariti.

Tamna pruga 

Ova pruga ili linija može da izgleda kao smeđa ili crna traka na noktu.

Često se pojavljuje na palcu dominantne ruke ili stopala, dakle u najvećem broju desne ruke ili noge. Međutim, može se pojaviti i na bilo kom noktu, iako ređe.

TikTok@invrfoundwaldo:

Jasan pokazatelj raka kože

Tamna koža pored nokta

- Kada koža oko nokta postane tamnija, to bi mogao biti znak uznapredovalog melanoma, a ono što je sigurano jeste da u najbržem roku morate da posetite lekara - kažu dermatolozi.

Podizanje noktiju 

Kada se ovo dogodi, vaš nokat počinje da se odvaja od nokatne površine. Bela slobodna ivica na vrhu vašeg nokta će početi da izgleda duže kako se nokat podigne.

Cepanje noktiju 

Ovo se dešava kada se nokat rascepa po sredini.

Izbočina ili kvržica ispod noktiju

Možda ćete videti i prebojenu traku na noktu. Može biti široka i nepravilna ili tamna i uska.

Sve to je znak da u što kraćem roku posetite dermatologa.

BONUS VIDEO:

 

 

Komentari (0)